Fasolka po bretońsku

Moja kuchnia zmienia się wraz z porami roku. Latem jest w niej więcej potraw surowych, na zimno, jesienią i zimą przeważają dania gotowane, gorące, cięższe. Fasolkę po bretońsku jest daniem jesienno-zimowym. Uwielbia ją cała rodzinka, a odkąd stosuję przepis Macieja Kuronia (odrobinę odchudzony),  jest “przyjaźniejsza” dla żołądka.

 fasolka bo bretońsku_dania jednogarnkowe_dania jesienne

Składniki:

  • 50 dag fasoli jaś
  • 30 dag chudego, wędzonego boczku
  • 30 dag niezbyt tłustej kiełbasy
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • kminek
  • ostra papryka
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • cząber
  • tymianek

Wykonanie:

Fasolę umyć, zalać wodą  i moczyć 12 godzin, następnie gotować do miękkości z: majerankiem, kminkiem, papryką, pieprzem, cząbrem, tymiankiem, czosnkiem granulowanym. Do drugiego garnka włożyć boczek, zalać wrzątkiem i gotować do miękkości, a potem pokroić w kostkę. Boczek, pokrojoną kiełbasę podsmażyć na patelni, dodać pokrojoną cebulę, przesmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszając jeszcze chwilę smażyć. Przełożyć do garnka z fasolą, doprawić do smaku  i zostawić by potrawa przegryzła się.

Najlepsze z bułką, ale tym razem jedliśmy fasolkę z rozmarynową focaccią (przepis wkrótce). I ten mix polsko-włoski był bardzo udany.

Uwaga:

*ziół i przypraw dodaję baaardzo dużo (ostrożnie z cząbrem)

**czuszkę wyjmuję po ugotowaniu fasolki i uważam by nie rozpadła się

***ze względu na fakt, że fasola bardzo długo gotuje się, przygotowuję większą ilość i przy okazji robię fasolową, barszcz ukraiński, czy inne danie z fasolą.

Fasolkę dodaję do akcji “Męska uczta”.

Znajdź mnie na fb.

Inne dania z pomidorami:

caprese na patyku_przekąski_finger food  pomodori ripieni_pomidory faszerowane_kuchnia włoska_przekąski  paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik  tagliatelle z klopsikami w sosie pomidorowym_mkarony_dania z drobiu_kuchnia włoska

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.