Ciasto trzy mleka (Pastel de tres leches)

Ciasto trzy mleka jest zaskakujące, z jednej strony proste w przygotowaniu (spód podobny jest do ciasta keksowego), z drugiej przeraża ilość mleka przeznaczona do nasączenia i na dodatek ta olbrzymia ilość cukru! A jednak zaryzykowałam i razem z syneczkiem zrobiliśmy je w ramach prezentu imieninowego. Może pomogły argumenty Mirabelki? A może fakt, że moje wcześniejsze spotkania z kuchnią meksykańską były bardzo udane?

Jakie jest? Wilgotne (cha, cha), ale łatwo się kroi i nie ma problemu z przenoszeniem na talerzyk, słodkie, ale nie przerażająco słodkie…pyszne. Panowie byli zachwyceni. Ja pominęłabym bitą śmietanę. Na pewno warto przełamać słodki smak jakimiś kwaśnymi owocami, może malinami, a może czymś egzotycznym (mango, ananas)?

Ciasto Tres Leches zaproponowała w ramach wspólnego pieczenia gospodyni „Weekendowej Cukierni”  Gosia z blogu Modern Taste.

ciasto trzy mleka_tres leches_ciasto z kremem_kuchnia meksykańska

ciasto trzy mleka_tres leches_ciasto z kremem_kuchnia meksykańska

Składniki:

  • 113 g masła
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 laska wanilii lub ekstraktu waniliowego
  • 280 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka
  • szczypta soli

Nasączenie i wierzch ciasta:

  • 8 łyżek mleka
  • 500 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 400 g mleka zagęszczonego
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
  • owoce do dekoracji (kandyzowane, suszone, z syropu, świeże)

Wykonanie:

Przygotować formę o wymiarach 23×35 cm (posmarować masłem i posypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia). Nastawić piekarnik na 180 °C. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć na pulchną masę z cukrem, dodać po kolei po jednym jajku, przez cały czas ucierając, następnie dodać wanilię. Przesianą mąkę z proszkiem dodawać na przemian z mlekiem (zaczynają i kończąc na mące) do masy maślanej. Ciasto przełożyć do foremki i piec 25 – 30 minut do suchego patyczka.

Mleko, mleko zagęszczone i skondensowane słodzone połączyć. Wystudzone ciasto przełożyć do naczynia z wyższymi ściankami i nakłuć na całej powierzchni widelcem. Ciasto powoli polać mleczną miksturą i zostawić do wchłonięcia płynu na ok. 30 minut.

Ubić śmietanę z cukrem pudrem i przykryć wierzch ciasta. Na śmietanę położyć owoce (u mnie rodzynki, ale lepsze byłyby jakieś kwaśne owoce, które przełamałyby słodycz ciasta).

Uwaga:

*wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Znajdź mnie na fb.

Ciasto przyłączam do zabawy „Weekendowa Cukiernia”.

Inne niezwykłe słodkości:

tort cynamonowy_torty_przepisy na lato_ciasta z kremem  naleśniki czekoladowe ze słoneczną sałatką_naleśniki_sałatka owocowa_dania na lato  drożdżówka cynamonowa do odrywania_ciasto drożdżowe_ciasto z cynamonem  Marcinek_ciasto z kremem_tort  

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *