Kruche ciastka wg Michela Rouxa

Jakiś czas temu dostałam książkę Michela Rouxa „Ciasta pikantne i słodkie”. Świetna. Niewątpliwie wypróbuje z niej niejeden przepis.

Dziś pora na kruche ciasteczka. Co tu dużo pisać, po prostu są rewelacyjne! Od teraz moje ulubione. Kruche, maślane, rozpływają się w ustach. Można je oczywiście polukrować, przełożyć dżemem, kremem, upiec z bakaliami lub posypane cukrem, ale obawiam się, że dodatki mogą stłumić, zdominować ich subtelny smak.  

kruche ciastka wg Michela Rouxa_ciasto kruche_drobne wypieki

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g masła pokrojonego w kostkę
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka

kruche ciastka wg Michela Rouxa_ciasto kruche_drobne wypieki

Wykonanie:

Mąkę, cukier, sól i masło posiekać razem na piasek, dodać żółtka i szybko, acz dokładnie zagnieść. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Po godzinie rozwałkować na 2-3 mm, wykrawać ciasteczka i piec na złoty kolor w rozgrzanym do 200 °C piekarniku. Studzić na kratce.

Surowe ciasto można przechowywać w lodówce, szczelnie zawinięte, przez tydzień, a w zamrażarce przez trzy miesiące, czyli może być żelaznym zapasem dla niespodziewanych gości.

kruche ciastka wg Michela Rouxa_ciasto kruche_drobne wypieki

Znajdź mnie na fb.

Inne słodkie drobiazgi:

usteczka_ciastka z jabłkami_ciastka półfrancuskie_ciastka z owocami  szyszki wg Marty Gessler_dania dla dzieci_finger food  Tartaletki z jagodami kamczackimi_babeczki z kremem i owocami_finger food_przepisy na lato  ciastka kręcone_cistka kruche_ciastka mszynkowe_kuchnia mazowiecka

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *