Hurrrra w końcu i u mnie są grzyby! I to ile! Suszymy, mrozimy, marynujemy i oczywiście objadamy się.
Grzyby w occie wg przepisu Mamy są wyśmienitą, ostrą przekąską do pieczeni, pasztetów, wędlin.
Składniki:
- grzyby (prawdziwki, maślaki, gąski, podgrzybki, kurki)
- plasterki cebuli
- ziarenka pieprzu
- ziarenka ziela angielskiego
- liście laurowe
- sól
- cukier (na dwie szklanki płynu, dwie – trzy łyżeczki cukru)
- ocet z wodą w proporcji 1:1
Wykonanie:
Małe, młode, oczyszczone grzyby ugotować w dobrze osolonej wodzie. Odcedzić, przełożyć do słoiczków. Do każdego słoika włożyć po: 3-4 ziarenka pieprzu, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, kawałeczku liścia laurowego, 1-2 plasterku cebuli. Przygotować zalewę – wodę zagotować z octem i cukrem. Gorącym płynem zalać grzyby. Zamykać.
Znajdź mnie na fb.
Inne przetwory, inne marynaty: