Grzyby w occie

Hurrrra w końcu i u mnie są grzyby! I to ile! Suszymy, mrozimy, marynujemy i oczywiście objadamy się.

Grzyby w occie wg przepisu Mamy są wyśmienitą, ostrą przekąską do pieczeni, pasztetów, wędlin.

grzyby w occie_marynaty_przekąski_przetwory

grzyby w occie_marynaty_przekąski_przetwory

Składniki:

  • grzyby (prawdziwki, maślaki, gąski, podgrzybki, kurki)
  • plasterki cebuli
  • ziarenka pieprzu
  • ziarenka ziela angielskiego
  • liście laurowe
  • sól
  • cukier (na dwie szklanki płynu, dwie – trzy łyżeczki cukru)
  • ocet z wodą w proporcji 1:1

Wykonanie:

Małe, młode, oczyszczone grzyby ugotować w dobrze osolonej wodzie. Odcedzić, przełożyć do słoiczków. Do każdego słoika włożyć po: 3-4 ziarenka pieprzu, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, kawałeczku liścia laurowego, 1-2 plasterku cebuli. Przygotować zalewę – wodę zagotować z octem i cukrem. Gorącym płynem zalać grzyby. Zamykać.

Znajdź mnie na fb.

Inne przetwory, inne marynaty:

sałatka z zielonych pomidorów_przetwory  gruszki w ocie_marynaty owocowe_przetwory  marynowane śliwki_śliwki w occie_słodkie marynaty_przetwory  wiśnie w occie_marynaty owocowe_przetwory  cukinia w occie_marynata z cukinii_sałatka z cukinii na zimę_domowe przetwory  dynia w occie_dynia marynowana_przetwory do mięs i serów

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *