Rok rocznie powtarza się ten sam scenariusz. Przygotowuję na Boże Narodzenie piernik staropolski, dojrzewający (TU jest ten przepis), a rodzinka, uwiedziona zapachami, dopomina się piernika na już. Tym sposobem na blogu zgromadziłam już niezły zbiorek przepisów na łatwe i szybkie pierniki :). W tym roku przygotowałam błyskawiczny i prosty piernik z książki Ewy Wachowicz “Ulubione”. Piernik miękki od razu, taki do przygotowania na ostatnią chwilę, aromatyczny, z bakaliami i polewą czekoladową.
Składniki ciasta:
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy piernikowej
- szczypta zmielonych goździków
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki (u mnie orkiszowa, ale może być zwykła pszenna)*
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 300-400 g bakalii (u mnie rodzynki i żurawina) + łyżka mąki ziemniaczanej do obsypania bakalii
Polewa:
- 1 tabliczka czekolady (u mnie mleczna)
- 3-4 łyżki kremówki
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
Piernik. Formę o rozmiarach 12X36 cm posmarować masłem i wysypać tartą bułką. Masło roztopić. Do gorącego dodać cukier, miód, kakao, przyprawy, goździki, wymieszać i zestawić z ognia. Przestudzić. Dodać jajka wymieszane z mlekiem, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli. Całość dobrze wymieszać. Dodać bakalie otoczone mąką ziemniaczaną. Przelać do przygotowanej foremki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 °C godzinę (lub dłużej, do suchego patyczka). Studzić na kratce.
Polewa. Połamaną czekoladę, kremówkę i masło włożyć do garnka i roztopić, mieszając, w kąpieli wodnej. Ciepłą polać wystudzony piernik. Udekorować (u mnie żurawina lekko oprószona cukrem pudrem).
*wypieki z mąką orkiszową są “cięższe” od tych na mące pszennej (ciasto mniej wyrasta i ma bardziej zbitą strukturę).
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Postaw mi kawę.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się. Podoba Ci się moja praca, możesz postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!
Inne błyskawiczne piernik: