Ciasto na piernik adwentowy

Tak, to już najwyższy czas na zrobienie ciasta na piernik adwentowy, czyli dojrzewający. Piernik jest prosty w wykonaniu, niesamowicie pachnie i smakuje. Wady? – trzeba go zrobić na 4 tygodnie przed świętami. A może ta wada to zaleta? Przecież przed godziną zero jest tyle pracy, że nie starcza czasu na nic. A tu niespodzianka, piernik już gotowy, wystarczy jedynie przełożyć do formy i na kilka dni przed świętami upiec.

ciasto na piernik adwentowy_piernik dojrzewający_piernik staropolski

Składniki ciasta:

  • 1 kg mąki
  • 0,5 kg miodu
  • 40 dga cukru
  • 25 dag masła
  • 3 jajka
  • 125 ml mleka
  • 3 łyżeczki sody
  • 3 torebki przyprawy do piernika (u mnie Kotanyi)
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 szklanka mieszanki rodzynki + skórka pomarańczowa

Wykonanie:

Miód, masło, cukier mocno podgrzać do rozpuszczenia składników. Nie gotować! Przestudzić dodać przesianą mąkę, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, jajka, przyprawy, dobrze wyrobić i dodać bakalie. Przełożyć do naczynia, w którym będzie dojrzewał, przykryć folią spożywczą, ściereczką i odstawić w chłodne miejsce (nie lodówka) na 3 tygodnie. Upiec na 5-6 dni przed Wigilią. Dalsze instrukcje postępowania i zdjęcia gotowego piernika TU.

Przepis wspiera akcję “Szlachetna paczka”.

Znajdź mnie na fb.

Postaw mi kawę.

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się. Podoba Ci się moja praca, możesz postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.