Faszerowana cykoria

Fantastyczna przekąska andrzejkowa, karnawałowa, na babski wieczór. Kurczak w curry z orzechami, do tego słodkie winogrona i gorycz cykorii. Smaki wspaniale przenikają się i uzupełniają. Tak, użyję naszego ulubionego słowa – rewelacja, odkrycie sezonu!

Danie Oleńki.

faszerowana cykoria_przekąski_danie na karnawał_danie na babski wieczór

Składniki:

  • gotowana pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
  • 1 1/2 łyżki curry, lekko podgrzanego na patelni
  • 1 łyżka majonezu
  • gęsty jogurt, tyle by razem z majonezem stanowił 1/2 szklanki
  • 15 dag pokrojonych orzechów włoskich
  • wypestkowane czerwone winogrona (jedno na łódkę)
  • 1-2 cykorie
  • odrobina posiekanego szczypiorku

Wykonanie:

Pierś kurczaka pokroić w kostkę, Majonez połączyć z jogurtem, dodać curry, imbir, skórkę pomarańczową, wymieszać. Pierś, orzechy połączyć z sosem.

Cykorię podzielić na listki (odciąć głąb), każdy wypełnić farszem. Na każdą łódkę położyć dwie połówki winogrona, lekko posypać szczypiorkiem.

Uwaga:

*curry łatwo się przypala, staje się gorzkie i niedobre.

 Znajdź mnie na fb.

Inne przystawki:

gruszki z twarożkiem_deser z gruszkami_jesienne przepisy  grzybki toruńskie, czyli schab w galarecie_przystawki_mięso w galarecie_dania z wieprzowiny  caprese na patyku_przekąski_finger food  indyk w galarecie_mięso z owocami_dania z drobiu

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *