Ragu Dwóch Łakomych Włochów

Mięsne ragu to danie pochodzące z południowych Włoch. Tradycyjnie jedzone podczas niedzielnego obiadu. Jednym słowem to taki włoski schabowy. 

Po raz pierwszy zobaczyłam je w programie „Dwóch Łakomych Włochów” i od razu wypróbowałam. To był strzał w dziesiątkę. Danie jest smaczne, aromatyczne, w naszym stylu. Niestety ma jedną poważną wadę, przygotowanie wymaga czasu.

Ragu Dwóch Łakomych Włochów_dania z wieprzowiny_dania z wołowiny_kuchnia włoska

Składniki:

  • 5 łyżek stołowych oliwy
  • 1 mała cebula
  • 500 g pręgi wołowej
  • 500 g żeberek wieprzowych (zastępuję chudszą wieprzowiną)
  • 200 g kiełbasek wieprzowych (u nas biała)
  • 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 3×400 g pomidorów z puszki (u mnie własne)
  • garść bazylii
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

 Mięso pokroić na duże kawałki, kiełbasę pozostawić w całości. Cebulę drobno posiekać. W dużym garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę. Partiami obsmażyć mięso. Dodać koncentrat rozmieszany z winem i zredukować ilość płynu o jedną trzecią. Do garnka włożyć  posiekane pomidory (pomidory razem z sosem) i bazylię. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 2 godzin, mieszając od czasu do czasu. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, można dodać odrobinę wina.

Danie najlepsze jest z makaronem lub białym chlebem + oczywiście z obowiązkową sałatką i lampką czerwonego wina.

 Znajdź mnie na fb.

Inne włoskie dania:

Zuccotto di panettone_ciasta z kremem_kuchnia włoska  kurczak po umbryjsku_dania z drobiu_mięso z rozmarynem  pomodori ripieni_pomidory faszerowane_kuchnia włoska_przekąski  Gnocchi alla romana_kluski z kaszy manny_zapiekanki

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *