Umbria – ciekawy, piękny i niedoceniany region Włoch. “Kopciuszek” graniczący ze znaną, osławioną, opiewaną Toskanią. Ale tak jak w bajce, kopciuszka wystarczy odkryć, by zachwycić się pięknem krajobrazu, architektury, kuchni.
Kurczak po umbryjsku – proste, wspaniałe danie z rozmarynem – moim ulubionym ziołem.
Przepis podpatrzony w Kuchni TV, chyba w programie prowadzonym przez dwie Angielki.
Składniki:
- 8 podudzi kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 250 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
- 4-5 gałązek rozmarynu
- oliwa
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Pałki (osolone i popieprzone) wrzucić na suchą patelnię. Po chwili odlać powstały płyn, dodać oliwę, listki rozmarynu, czosnek pokrojony na połówki, lub ćwiartki. Chwilę podsmażyć, uważając by nie przypalić czosnku (gorzknieje!). Wlać wino i dusić mięso do miękkości. Gotowe!
Najlepsze z ziemniakami i sałatką (wybieram buraczki).
Znajdź mnie na fb.
Inne dania z ziołami: