Muffinki koniakówkowe

Muffinki koniakówkowe, czyli stary przepis w nowej odsłonie. Pierwowzór przepisu – KONIAKÓWKA pochodzi z jakiegoś poradnika dla kobiet z lat siedemdziesiątych. „Odkryła” go mama Helena i ciasto piecze do dziś w tortownicy z kominem. Moja wersja to muffinki w różnych wariacjach. Zamiast koniaku dodaję kirsch (i kandyzowane wiśnie), amaretto, rum lub krupnik. Dzisiejsze są z likierem pomarańczowym (cointreau). Połączenie czekolady i pomarańczy – uwielbiam!

Przepis na 24 muffinki.

muffinki koniakówkowe

Składniki:

  • 250 g masła
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 kopiaste łyżki kakao
  • 50 g koniaku
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • bakalie

 

muffinki koniakówkowe

Wykonanie:

Masło, cukier, wodę i kakao zagotować. Odlać 1/2 szklanki powstałego płynu. Do przestudzonej masy dodać żółtka, mąkę przesianą z proszkiem, bakalie oprószone mąką ziemniaczaną, koniak – wymieszać. Ubić pianę z białek. Dodać do masy lekko mieszając. Napełnić ciastem foremki do muffinek wcześniej posmarowane masłem i posypane tartą bułką (u mnie papilotki). Piec, w nagrzanym piekarniku do temperatury 190 °C,  20 – 25 min. Po wystudzeniu polać odlanym płynem.

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz?

muffinki czekoladowo-serowe_finger food_przepisy na piknik  Crumble_owoce z kruszonką_desery  Ciasto W-Z_ciasta z kremem_kuchnia mazowiecka Muffinki z rabarbarem i migdałową kruszonką_przepisy na piknik_dania dla dzieci

 

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *