Świąteczna krajanka orzechowa

W tym roku orzech był łaskawy. Obrodził wyjątkowo i orzechów było pod dostatkiem, stąd pomysł na te najeżone ciasteczka. Jakie są? Kruchy, słono-słodki spód, wierzch to orzechy w karmelu z delikatną nutą piernikową (to pewnie dodatek cukru dark muscovado). Rarytas dla miłośników orzechów.

Przepis z “Wielkiej księgi ciast”.

Świąteczna krajanka orzechowa_kruche ciasto_Boże Narodzenie

Świąteczna krajanka orzechowa_kruche ciasto_Boże Narodzenie

Składniki spodu:

  • 320 g masła
  • 180 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 3 opakowania cukru waniliowego
  • 400 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli

Składniki wierzchniej warstwy:

  • 225 g masła
  • 120 g miodu
  • 60 g cukru
  • 200 g brązowego cukru
  • 60 g bitej śmietany
  • 450 g posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie:

Mąkę przesiać z proszkiem, dodać sól, cukier masło – posiekać. Dodać jajka i zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 12 godzin do lodówki..

Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Blachę “piekarnikową” natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Cisto rozwałkować, przenieść na wałku na blachę i starannie wylepić. Powierzchnię ponakłuwać widelcem. Piec ok. 12 minut na jasny, słomkowy kolor. Nie wyłączać piekarnika.

W garnku podgrzać masło, cukier, cukier brązowy, miód. Po upływie ok. 5 minut, kiedy cukier się rozpuści, a masa nabierze karmelowego koloru, zdjąć ze źródła ciepła. Przestudzić i dodać delikatnie do ubitej śmietany, wsypać orzechy, wymieszać i równo rozprowadzić na podpieczonym spodzie. Ciasto wstawić do piekarnika na 15 minut. Ostudzić, kroić na ciasteczka o boku 3 cm na 3 cm.

Znajdź mnie na fb.

Przepis dodaję do akcji “Świąteczne ciasteczka”.

Inne ciasteczka na Boże Narodzenie (tegoroczne):

pierniczki_drobne wypieki_ciasteczka_Boże Narodzenie  ciastka francuskie Ani_drobne wypieki_ciastka z cukrem_Boże Narodzenie  miodowe gwiazdki_drobne wypieki_kruche ciasteczka_Boże Narodzenie  Kruche ciastka maszynkowe_ciastka kruche_Boże Narodzenie



drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.