Kruche pierożki z makiem to moja mniej oczywista propozycja pierogów na wigilijny stół.
Składniki:
- 500 g mąki
- 20 dag masła
- 4 dag drożdży
- 2 jajka
- 1/2 – 3/4 szklanki mleka
- łyżeczka cukru
- sól (łyżeczka lub mniej)
Nadzienie i dodatki:
- puszka masy makowe (lepiej domowa) – 85 dag
- żółtko rozmieszane z łyżką śmietanki do posmarowania pierożków
- gruby lub perłowy cukier do posypania
Przepis na kruche pierożki z makiem:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Ciasto, zawinięte szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie.
Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać nadzienie i lepić pierożki. Położyć na tacy do pieczenia, posmarować żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posypać grubym cukrem. Piec w rozgrzanym do 200-220 °C piekarniku na złoto.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!