Kiszona czerwona kapusta

Kwaśna, ostra i słodka zarazem – taka jest czerwona kiszona kapusta. Zdecydowania inna niż kiszona zwykła, biała (na którą przepis jest już na blogu – TU). Może sprawiają to dodatki – goździki, jałowiec, jabłka, śliwki, a może po prostu ma inny smak. Nie wiem, wiem jedynie, że jest niesamowicie smaczna i polecam ją jako surówkę do obiadu.

kiszona czerwona kapusta_domowe kiszonki_kwaszona kapusta_domowe przetwory

Z “Książki kucharskiej” Zofii Zawistowskiej.

Przepis na kiszoną czerwoną kapustę:

Składniki:

  • 2 kg czerwonej kapusty 
  • 0,5 kg kwaśnych jabłek (można pół na pół ze śliwkami)
  • kilka ziaren jałowca
  • 1/4 łyżeczki utłuczonych goździków
  • 3 łyżki soli

Jak zrobić kiszoną czerwoną kapustę?

Kapustę pozbawić starych liści, umyć, poszatkować. Jabłka/śliwki pokroić w paski. Jałowiec utłuc w moździerzu, wymieszać z solą i goździkami. Poszatkowaną kapustę wymieszać z jabłkami/śliwkami i przyprawami. Układać w kamiennym garnku, ubijać (musi puścić sok). Obciążyć, przykryć gazą, zostawić w temperaturze pokojowej. Po kilku dniach, gdy pokaże się piana, przebić do dna w kilku miejscach. Po 6-7 dniach kapusta ukisi się, jest gotowa. Teraz można przełożyć ją do słoików i przechowywać w ciemnej, zimnej piwnicy lub lodówce. 

Z czym łączyć? Z surowymi jabłkami, rodzynkami i sosem na bazie oleju i soku z cytryny. Samą skropiona jedynie oliwą, z orzechami i ananasem, z marchewką i żurawiną, z natką, inne pomysły. Takie surówki świetnie komponują się z daniami z kaczki, gęsi, wszelkimi zrazami, pieczeniami, kotletami, ale też pierogami, kopytkami, warzywnymi curry i innymi daniami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne przepisy na przetwory późnej jesieni:

Żurawina do mięs i serów_słodkie przetwory_przetwory do mięs  przysmak jabłkowy_słodkie przetwory_mus jabłkowy  buraczki do słoików na zimę_domowe przetwory_buraczki tarte_przetwory na słono  konfitura z czerwonej cebuli_konfitura do mięs i serów_dodatek do mięs_domowe przetwory  grzyby w occie_marynaty_przekąski_przetwory  dynia w occie_dynia marynowana_przetwory do mięs i serów

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.