Flaczki drobiowe

Tradycyjne flaki w moim rodzinnym domu były robione na specjalne okazje. Jadłam je i smakowały mi. Teraz jakoś nie mogę, ale mam zastępstwo – flaczki z kurczaka. Godna polecenia jesienno-zimowa zupa – aromatyczna, rozgrzewająca, sycąca.

flaczki z kurczaka_zupa_danie jednogarnkowe_danie z drobiu

Składniki:

  • kurczak (lub udka)
  • 3-4 marchewki
  • 1-2 pietruszki
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • listek laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu
  • majeranek
  • suszony imbir
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Kurczaka obrać ze skóry, wyciąć tłuszcz, włożyć do garnka, dodać warzywa, listek, pieprz, ziele angielskie i powoli ugotować. Ugotowanego kurczaka, marchew, pietruszkę i selera pokroić na cieniutkie paseczki. Włożyć z powrotem do rosołu. 

Zimne masło wymieszać w miseczce z mąką i powoli rozmieszać z gorącym wywarem. Dodać roztarty majeranek, zmielony pieprz, świeżo startą gałkę muszkatołową, imbir (ok. 1 łyżeczki), ew. dosolić.

Najlepsze bardzo gorące ze świeżą bułką.

Uwaga:

* gałkę należy dodawać ostrożnie

**gdyby niespodziewanie i nieoczekiwanie pojawiły się grudki po rozmieszaniu masła i mąki z wywarem, trzeba mieszaninę przetrzeć przez sito

***flaczki powinny być gęste, dlatego nie trzeba przesadzać z dodawaniem wody

Znajdź mnie na fb.

Inne sycące dania:

 fasolka bo bretońsku_dania jednogarnkowe_dania jesienne  karkówka w wiśniach_owoce w occie_mięso na słodko-kwaśno_marynaty  tagliatelle z klopsikami w sosie pomidorowym_mkarony_dania z drobiu_kuchnia włoska  kurczak w pomarańczach z rodzynkami_dania z kurczaka

 

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *