Mazurek śliwkowy

Kolejny mazurek obowiązkowo pojawiający się na naszym STOLE WIELKANOCNYM – ŚLIWKOWY. Przepis znaleziony kiedyś w kulinarnej części „Magazynu – Gazety Wyborczej”. Cykl chyba nosił tytuł ” Kuchennymi drzwiami do Europy”.

Mazurek śliwkowy (na pierwszym planie) i marcepanowo-różany.

mazurek śliwkowy i marcepanowo-różany

Na zdjęciu poniżej mazurek śliwkowy drugi po prawej stronie. Obok marcepanowo-różany, na pierwszym planie kajmakowy.

Mazurki kajmakowy, śliwkowy, marcepanowo-różany

Spód mazurka:

Przepis tu

Upiec spód mazurka.

Nadzienie:

  • 30 dag suszonych śliwek bez pestek (najlepiej kalifornijskie)
  • kandyzowana skórka pomarańczowa (2 – 3 łyżki)
  • 2 łyżki kajmaku lub tubka słodzonego mleka skondensowanego
  • 2 czekolady mleczne (u mnie Wedel) rozpuszczone w kąpieli wodnej z 2 -3 łyżkami śmietanki

Wykonanie:

Śliwki pokroić na 2 – 3 części, wymieszać ze skórką pomarańczową i kajmakiem (ew. mlekiem wyciśniętym z tubki). Całość podgrzać, mieszając. Lekko przestudzić. Ułożyć na spodzie mazurkowym i obficie polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Porcja wystarcza na 1/2 blaszki mazurkowej.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *