Błyskawiczna babka zaparzana

Dziś babka zaparzana znaleziona na blogu „Słodka Pasja”. Jest puszysta, a zarazem wilgotna. Błyskawiczna. Idealna na Wielkanoc, dla wszystkich zapracowanych. Ważne dla wielu osób – jest z małą ilością proszku do pieczenia.

błyskawiczna babka zaparzana

błyskawiczna babka zaparzana

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 25 dag masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • wanilia ew. cukier wanilinowy

Wykonanie:

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (ok. 5 min). Dodać przesiane z proszkiem do pieczenia mąki i gorące masło. Zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać wanilię. Ciasto przełożyć do formy babkowej (u mnie tortownica z kominem). Wstawić do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piec 40 – 45 min. Po upieczeniu wyjąć z formy. Ostudzoną oprószyć cukrem pudrem.

Uwaga: Gorące masło dodawałam jednocześnie miksując. W „Słodkiej Pasji” babka została wstawiona do zimnego piekarnika.

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz zrobić na Wielkanoc?

mazurek kajmakowy  ajerkoniak  mazurek kajmakowy, śliwkowy, marcepanowo-różany  ciasto francuskie z polędwiczką

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *