Mazurek marcepanowo-różany

Już niedługo Święta, nie mogę się doczekać. Wielką radość sprawiły mi zdjęcia przesłane przez znajomych z jajkami wielkanocnymi własnoręcznie wykonanymi. Czyż nie są piękne?

Wielkanocne Jajka
 

MAZUREK MARCEPANOWO-RÓŻANY to odkrycie roku 2011. Róża, marcepan, czekolada – idealne połączenie + kruche, maślane ciasto i jesteśmy w niebie! Inspirację do tego ciasta dał przepis znaleziony na blogu „Moje Wypieki” (źródełko).

Na zdjęciu drugi po lewej stronie (z napisem Wesołych Świąt i żółtymi jajeczkami). Na pierwszym planie mazurek kajmakowy, drugi po prawej stronie śliwkowy.

Mazurki kajmakowy, śliwkowy, marcepanowo-różany

Mazurek marcepanowo-różany 2012.

mazurek marcepanowo-różany

Spód mazurka:

Przepis tu.

Upiec spód mazurka.

Wierzch mazurka:

  • 10-15 dag masy marcepanowej
  • konfitura z płatków róży (u mnie „Polska Róża”)
  • ozdoby
  • 2 czekolady rozpuszczone w kąpieli wodnej z 2-3 łyżkami śmietanki

Wykonanie:

Na upieczony i wystudzony spód mazurka położyć konfiturę z płatków róży, na nią rozwałkowany marcepan (między foliami spożywczymi, inaczej przykleja się). Całość polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Wybór czekolady zależy od stopnia słodkości jaki chcemy uzyskać. Może być mleczna, deserowa, ew. gorzka. Ja użyłam mlecznej, ale następnym razem zamienię ją na deserową. Trzeba pamiętać, że całość jest dość słodka i czekolada powinna równoważyć smak. Ozdobić. Porcja na 1/2 blaszki mazurkowej.

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz zrobić na Wielkanoc?

mazurek kajmakowy  babka ucierana mamy Heleny  ciasto francuskie z polędwiczką  Tort Bezowy

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *