Tarta jabłkowa z kratką

Kruche, maślane ciasto z pokaźną warstwą jabłek i z ozdobną kratką na wierzchu. Smaczne na zimno i ciepło, z lodami, z bita śmietaną lub tylko oprószone cukrem pudrem. Koniecznie upieczcie tę tartę w sezonie jabłkowym :).

Tarta jabłkowa z kratką
Tarta jabłkowa z kratką

Składniki:

  • 375 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa)
  • 250 g masła
  • 80-100 g cukru pudru + do oprószenia ciasta
  • 4 łyżki lodowatej wody
  • szczypta soli
  • 1 kg kwaśnych jabłek (u mnie boskopy lub reneta)
  • 3 łyżki cukru do jabłek
  • sok z cytryny do skropienia jabłek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ew. dodatki do jabłek (cynamon, wanilia, imbir, starta skórka cytrynowa do wyboru)
  • 1 żółtko do posmarowania wierzchu

Jak zrobić tartę jabłkową z kratką?

Mąkę posiekać z masłem na proszek, dodać sól, cukier puder i wodę. Szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30-40 minut. Gdy ciasto chłodzi się w lodówce, obrać jabłka, pokroić w cieniutkie plasterki, skropić sokiem cytrynowym, wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną i ew. dodatkami. 2/3 ciasta schłodzonego ciasta rozwałkować i wyłożyć dno i boki formy do tarty o średnicy 26 cm. Położyć jabłka. Na wierzchu ułożyć kratkę z pozostałej 1/3 części ciasta. Kratkę można zrobić specjalną kratownicą do ciast (i ja tak zrobiłam) albo z ciasta wykroić paski i przeplatać na cieście. Wierzch ciasta posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec w dobrze nagrzanym do 200-210 stopni C piekarniku ok. 45 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na FB.

Z ulotki dołączonej do kratownicy.

Inne jabłeczniki można znaleźć TU.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *