Tarta owsiana ze śliwkami

Jesienny placek ze śliwkami. Trochę fit, albo inaczej, zdrowszy, bo bez mąki pszennej i cukru. Dlaczego nie chciałam napisać fit? Ciasto zawiera standardową ilość tłuszczu, cukier zastępują zdrowsze, ale kaloryczne daktyle, a i mąka owsiana też nie należy do produktów o niskiej gęstości energetycznej. Jednym słowem placek jest zdrowszy, ale nie niskokaloryczny. A słowa zachęty? Jest pyszny :).

Z TEJ strony (zmieniony).

Tarta owsiana ze śliwkami. Kruchy placek owsiany ze śliwkami i kruszonką
Tarta owsiana ze śliwkami

Składniki:

  • 150 g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych (w wersji bezglutenowej, bezglutenowe)
  • 100 g masła
  • 100 g daktyli bez pestek
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • 400 g wypestkowanych śliwek
  • ew. cynamon do śliwek
  • ew. cukier puder lub zmielony ksylitol do posypania ciasta

Jak zrobić tartę owsianą ze śliwkami?

Daktyle, jeśli nie są świeże, namoczyć we wrzątku. Miękkie wypestkować i zmiksować na gładką masę. Mąkę posiekać z masłem i szczyptą soli, dodać daktyle, żółtko, skórkę cytrynową i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1-2 godziny. W czasie, gdy chłodzi się ciasto, wypestkować śliwki. Tortownicę lub formę do tarty o średnicy 22-23 cm wyłożyć częścią ciasta (ok. 2/3), formując także niewysoki rant. Zapiec 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni C. Na zapieczone i przestudzone ciasto położyć śliwki skórką do dołu. Można oprószyć cynamonem. Pozostałą cześć ciasta rozkruszyć na śliwkach. Całość piec ok. 45 minut. Można oprószyć cukrem pudrem lub zmielonym ksylitolem. Tarta jest świetna zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Smacznego :).

Znajdź mnie na FB.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *