Babeczki grzybowo-ziemniaczane

Babeczki grzybowo-ziemniaczane to wspaniały dodatek do zup kremów (teraz dyniowej) zup czystych, soków warzywnych. W połączeniu z surówką mogą stanowić samodzielne danie obiadowe czy kolacyjne. W sezonie grzybowym, koniecznie :).

małe babeczki grzybowo-ziemniaczane
Babeczki grzybowo-ziemniaczane

Składniki:

  • 700 g ugotowanych ziemniaków
  • 600 g ugotowanych grzybów
  • 1 por (biała część)
  • 50 g twardego tartego sera
  • 1 jajko
  • 1-2 ząbki czosnku
  • natka
  • olej do smażenia grzybów i pora
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Jak zrobić babeczki grzybowo-ziemniaczane?

Ugotowane i zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę. Grzyby pokroić w niewielką kostkę. Pora przekroić wzdłuż na 4 części i posiekać. Czosnek obrać i też posiekać. Natkę pokroić. Na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim por, dalej dodać czosnek i grzyby. Smażyć przez kilka minut. Wystudzić. W dużej misce połączyć ziemniaki, grzyby, ser, jajko, natkę. Masę przekładać do posmarowanych olejem kokilek i piec w dobrze rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C przez ok. 30 minut. Przestudzone podawać.

Smacznego :).

Znajdź mnie na FB.

małe babeczki grzybowo-ziemniaczane
Babeczki grzybowo-ziemniaczane
drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *