Babeczki grzybowo-ziemniaczane to wspaniały dodatek do zup kremów (teraz dyniowej) zup czystych, soków warzywnych. W połączeniu z surówką mogą stanowić samodzielne danie obiadowe czy kolacyjne. W sezonie grzybowym, koniecznie :).
Składniki:
- 700 g ugotowanych ziemniaków
- 600 g ugotowanych grzybów
- 1 por (biała część)
- 50 g twardego tartego sera
- 1 jajko
- 1-2 ząbki czosnku
- natka
- olej do smażenia grzybów i pora
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Jak zrobić babeczki grzybowo-ziemniaczane?
Ugotowane i zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę. Grzyby pokroić w niewielką kostkę. Pora przekroić wzdłuż na 4 części i posiekać. Czosnek obrać i też posiekać. Natkę pokroić. Na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim por, dalej dodać czosnek i grzyby. Smażyć przez kilka minut. Wystudzić. W dużej misce połączyć ziemniaki, grzyby, ser, jajko, natkę. Masę przekładać do posmarowanych olejem kokilek i piec w dobrze rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C przez ok. 30 minut. Przestudzone podawać.
Smacznego :).
Znajdź mnie na FB.