Jeśli jesień, to koniecznie dania z dynią. Zupy, curry, placuszki, kluski śląskie, kopytka, galuszki, chleby, przetwory i oczywiście ciasta z dynią – pierniki i pierniczki, keksy, krajanki, serniki, drożdżówki i inne cudowne dania i desery (chcesz więcej dań z dynią? Zajrzyj TU). A dziś proste ciasto korzenne z kremem daktylowym, na bazie mąki pełonoziarnistej, bez jajek, takie na podwieczorek do herbaty :).
Składniki suche:
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa)
- 3/4 szklanki pszennej
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka imbiru
- 2 torebki kardamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 goździki
- 1 ziarno ziela angielskiego
- szczypta soli
Składniki mokre:
- 1 szklanka puree dyni*
- 1/2 szklanki oleju
- 1/3 szklanki mleka (może być napój roślinny)
- 50 g dowolnych bakalii
Polewa:
- 1 szklanka daktyli
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki mleka lub rumu
Jak zrobić ciasto dyniowe z kremem daktylowym?
Ciasto. Goździki, ziele angielskie i ziarenka kardamonu (z 2 torebek) utłuc w moździerzu na proszek, dodać do nich imbir, świeżo startą gałkę muszkatołową i ew. 1 łyżeczką cynamonu (nie dodaję, ze względu na alergię, ale z cynamonem jest na pewno lepsze). Korzenie połączyć z mąką pełnoziarnistą i zwykłą, cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
W drugim naczyniu wymieszać puree, olej, mleko.
Zawartość obu naczyń połączyć i dodać bakalie. Przełożyć do foremki keksówki posmarowanej olejem i posypanej bułką tartą. Piec 45-50 minut w 180 stopniach C (do suchego patyczka). Upieczone ciasto przełożyć na kratkę, zimne posmarować pastą daktylową.
Pasta daktylowa. Daktyle, jeśli nie są świeże, namoczyć, zmiksować razem z kakao i mlekiem na gładką pastę. Jeżeli masa jest za gęsta, dodać więcej mleka (czy rumu).
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Z książki M. Dymek “Jadłonomia” (zmienione).
*jak zrobić puree dyniowe? Wystarczy przekroić dynię, położyć na papierze do pieczenia, piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C ok. 1 godziny. Upieczoną dynię pozbawić skóry i pestek. Zmiksować na gładki mus.
idealne jesienne ciacho;)