Beza z kremem mascarpone i karmelizowanymi jabłkami

Chrupiąca, cynamonowa beza z cynamonowym kremem mascarpone i karmelizowanymi jabłkami z cynamonem. Choć cynamon pojawia się wszędzie, nie dominuje, jest fajnym, jesiennym dodatkiem, „ociepla” ciasto, przybliża do świątecznej atmosfery. Taki torcik z pewnością nadaj się na rodzinne spotkanie, a takie spotkania już blisko, wszak zbliża się 01.11.

Torcik bezowy z kremem mascarpone i karmelizowanymi jabłkami
Beza z kremem mascarpone i karmelizowanymi jabłkami

Składniki blatu bezowego:

  • 1/2 szklanki białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • łyżeczka soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Składniki kremu mascarpone:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g kwaśnej kremówki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Karmelizowane jabłka:

  • 750 g kwaśnych jabłek
  • 2 czubate łyżki masła
  • 3 pełne łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok cytrynowy do skropienia jabłek

Jak zrobić cynamonową bezę z kremem mascarpone i karmelizowanymi jabłkami?

Blat bezowy. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 23-24 cm.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Dodać mąkę, cynamon i sok, wymieszać i przełożyć na narysowany okrąg. Suszyć w 100 °C przez 3 godziny lub dłużej (do momentu aż beza będzie krucha i chrupiąca). Pozostawić w otwartym piekarniku do wystudzenia. Zwykle suszenie rozkładam na dwa dni. Najpierw włączam piekarnik na 2 godziny, zostawiam blaty w uchylonym piekarniku na noc i następnego dnia dosuszam. I zwykle suszę trzy blaty na raz, a potem wykorzystuje do różnych ciast, deserów, tortów.

Krem. Zmiksować mascarpone, kremówkę, cukier puder i cynamon.

Karmelizowane jabłka. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki, skropić sokiem cytrynowym i wymieszać z cynamonem. Na dużej patelni rozgrzać masło i cukier (do rozpuszczenia). Wrzucić jabłka i chwilę prażyć. Ostudzić.

Składanie. Na tortownicy położyć kleks kremu (dzięki temu tort nie będzie się przesuwał), dalej blat bezowy, krem i owoce. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Tuż przed podaniem ozdobić melisą lub inaczej dowolnie.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *