Nadal w lasach są grzyby. Choć może już nie wysyp, ale nadal można przygotować mnóstwo smacznych i różnorodnych dań. Zupy, sosy, makarony i kluski, risotta, curry, babeczki, jajecznice, a ostatnio, u nas na stole, pojawiła się tarta. Tarta nietypowa, z mąki owsianej, z czosnkową nutą i dużą ilością natki lub koperku. Pyszna, krucha, na jesienny obiad koniecznie z dodatkiem surówki i czystego barszczu lub soku pomidorowego :).
Składniki ciasta:
- 250 g mąki owsianej (można 200 g owsianej i 50 g mąki ziemniaczanej)
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- świeżo zmielony pieprz
Składniki farszu:
- 600 g ugotowanych grzybów (u mnie podgrzybki)
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany lub śmietanki
- 3 jajka
- 50 g startego sera żółtego
- duża porcja natki lub koperku
- pieprz, sól, tymianek
- olej do smażenia
Jak zrobić tartę owsianą z grzybami?
Ciasto. Mąkę, zimne masło i sól posiekać na drobny proszek. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować. Wyłożyć dno i boki formy do tart. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200-220 stopni C ok. 15 minut. Ostudzić.
Farsz. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju, dodać grzyby i czosnek przeciśnięty przez praskę i razem smażyć. Usmażone grzyby przestudzić. W misce połączyć śmietanę, starty ser i jajka. Do masy dodać natkę/koperek, sól, pieprz, odrobinę tymianku. Na podpieczony i ostudzony spód położyć grzyby, wylać masę jajeczną. Piec 30-35 minut.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.