Sernik gotowany z bezą kokosową na biszkopcie makowym

Makowiec i sernik w jednym, a do tego kokos. Brzmi dobrze? I jest dobre :). To trochę inny seromakowiec, może trochę delikatniejszy i z bezą. Do ciasta można dodać wiśnie, przełamią słodki smak ciasta.

Sernik gotowany na biszkopcie makowym z bezą kokosową
Sernik gotowany na biszkopcie makowym z bezą kokosową

Biszkopt makowy:

  • 190 g mielonego maku
  • 150 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej (w wersji bezglutenowej może być kasza kukurydziana lub mielone migdały)
  • 1/2 proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy lub ekstrakt migdałowy

Masa serowa:

  • 0,75 kg sera sernikowego (wiaderkowego, u mnie Piątnica)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 50 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mleka
  • cukier waniliowy

Beza kokosowa:

  • 2 białka
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 90 g wiórek kokosowych
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Dodatki:

  • 1/2 tabliczki czekolady
  • ew. dżem lub konfitura wiśniowa

Jak zrobić sernik gotowany na biszkopcie makowym z bezą kokosową?

Ciasto makowe. Foremkę o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik włączyć na 180 stopni C. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mak, bułkę lub kaszę, proszek do pieczenia, wybrane dodatki zapachowe. Ubić pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą makową. Przełożyć masę do przygotowanej foremki i piec ok. 20-30 minut (do suchego patyczka).

Beza kokosowa. Na papierze do pieczenia narysować koło o średnicy 23 cm. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Powoli łyżka po łyżce dodawać cukier wymieszany z mąką. Po wyczerpaniu składników ubijać dalej aż masa będzie sztywna i lśniąca, a grudki cukru nie będą wyczuwalne. Na koniec dodać sok z cytryny. Wyłączyć mikser, dodać kokos i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć na narysowane koło. Piec 15 w 180 stopniach C, potem zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i jeszcze suszyć 20-30 minut.

Sernik. Ser wymieszać z żółtkami i jajkiem. W dużym garnku rozpuścić masło z cukrem i cukrem waniliowym, dodać masę serową. Całość gotować ok. 10 minut licząc od momentu zagotowania. Wlać mąkę rozpuszczoną w mleku i jeszcze chwilę gotować, by masa straciła surowy smak mąki. Przestudzić.

Składanie. Biszkopt makowy-opcjonalnie wiśnie- masa serowa-beza kokosowa-rozpuszczona czekolada.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

2 thoughts on “Sernik gotowany z bezą kokosową na biszkopcie makowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *