Kruche, drożdżowe maleńkie ciasteczka z nadzieniem makowy, wiśniami z syropu czy konfitury lub dowolnym innym farszem, dosłownie na jeden kęs. U mnie były już i z powidłami śliwkowymi, i z powidłami morelowymi, i z konfiturą różaną, i masą z białego maku. Zdecydowanie wygrały wersje z wiśniami i z powidłami morelowymi. Serdecznie polecam :).
Składniki:
- 300 g mąki
- 100 g masła
- 1/4 szklanki mleka
- 5 dag drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- nadzienie do wyboru: masa makowa (biała lub tradycyjna), powidła śliwkowe, powidła morelowe, wiśnie w syropie lub z konfitury, konfitura z róży, masa serowa, inne dowolne
- cukier puder do oprószenia rożków lub lukier
Jak zrobić rożki z makiem lub wiśniami?
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, gdy się rozpuszczą (po chwili od dodania cukru), dodać łyżkę letniego mleka i łyżkę mąki. Wymieszać i zostawić rozczyn na 10 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie pozostałą mąkę przesiać, dodać sól i razem z masłem posiekać na drobny piasek. Do mieszanki wbić jajko, dodać cukier, cukier waniliowy, mleko i rozczyn. Zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę, włożyć do dużej miski, miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Dość cienko rozwałkować, wykrawać kwadraty o boku 6-7 cm. Na środek każdego nałożyć nadzienie, jeden róg ciasta zwinąć na nadzienie, a drugi podwinąć pod spód (przeciwległy). Piec ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Upieczone i lekko przestudzone oprószyć pudrem.
Smacznego :). Rożki najlepsze są ciepłe :).
Znajdź mnie na fb.