Rożki z makiem lub wiśniami

Kruche, drożdżowe maleńkie ciasteczka z nadzieniem makowy, wiśniami z syropu czy konfitury lub dowolnym innym farszem, dosłownie na jeden kęs. U mnie były już i z powidłami śliwkowymi, i z powidłami morelowymi, i z konfiturą różaną, i masą z białego maku. Zdecydowanie wygrały wersje z wiśniami i z powidłami morelowymi. Serdecznie polecam :).

Rożki z makiem, kruche ciasteczka z makiem lub wiśniami
Rożki z makiem lub wiśniami

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 100 g masła
  • 1/4 szklanki mleka
  • 5 dag drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • nadzienie do wyboru: masa makowa (biała lub tradycyjna), powidła śliwkowe, powidła morelowe, wiśnie w syropie lub z konfitury, konfitura z róży, masa serowa, inne dowolne
  • cukier puder do oprószenia rożków lub lukier
Rożki z makiem, kruche ciasteczka z makiem lub wiśniami, lub powidłami morelowymi
Rożki z powidłami morelowymi

Jak zrobić rożki z makiem lub wiśniami?

Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, gdy się rozpuszczą (po chwili od dodania cukru), dodać łyżkę letniego mleka i łyżkę mąki. Wymieszać i zostawić rozczyn na 10 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie pozostałą mąkę przesiać, dodać sól i razem z masłem posiekać na drobny piasek. Do mieszanki wbić jajko, dodać cukier, cukier waniliowy, mleko i rozczyn. Zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę, włożyć do dużej miski, miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Dość cienko rozwałkować, wykrawać kwadraty o boku 6-7 cm. Na środek każdego nałożyć nadzienie, jeden róg ciasta zwinąć na nadzienie, a drugi podwinąć pod spód (przeciwległy). Piec ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Upieczone i lekko przestudzone oprószyć pudrem.

Smacznego :). Rożki najlepsze są ciepłe :).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *