Dla wielbicieli maku – trufle makowe. Moje w wersji fit – bez dodatkowego tłuszczu i cukru. Słodycz zapewniają bakalie, powidła i amaretto, choć muszę przyznać, że osoby przyzwyczajone do “słodkich słodyczy”, powinny dodać do smaku miodu lub cukru pudru. Trufelki na tyle nam posmakowały, że po pierwszej urodzinowej próbie, zrobiłam je na święta i kolejny raz na Sylwestra, potem na spotkanie ze znajomymi i pewnie zrobię kolejny raz.
Przepis na makowinki – trufle makowe w wersji fit:
- 200 g maku mielonego
- 100 g białej kaszy gryczanej
- 2-3 łyżki powideł (u mnie wersja niesłodzona)
- 2-3 łyżki amaretto
- 2-3 łyżki rodzynek
- 2-3 łyżki drobno posiekanych daktyli
- 2-3 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
- ew. szczypta imbiru lub cynamonu
- 50 g startej gorzkiej czekolady do otoczenia trufli
Jak zrobić makowinki – trufle makowe?
Kaszę ugotować i ostudzić. Zmiksować razem mak, kaszę, powidła, skórkę i amaretto. Gdyby masa okazała się za gęsta, dodać dodatkowo powideł lub amaretto. Pod koniec miksowania wsypać rodzynki i daktyle. Warto zostawić kawałki bakalii i nie miksować całości na gładki krem. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Trufelki otaczać w startej czekoladzie.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.