Korzenny ajerkoniak

Korzenny ajerkoniak – wersja zimowa, bożonarodzeniowa ajerkoniaku. Pomysł na taki specjał powstał rok temu. Nagle przed świętami postanowiłam zrobić ajerkoniak, ale jakoś tak jajka i Boże Narodzenie…Nie, to zły pomysł. I nagle prosta myśl, dodaj korzeni i wielkanocny ajerkoniak stanie się bożonarodzeniowym ajerkoniakiem. To był strzał w dziesiątkę. Powstała nowa jakość – aksamitny i otulający zapachem korzeni ajerkoniak. Zachęcam do spróbowania :).

Korzenny ajerkoniak, ajerkoniak na Boże Narodzenie
Korzenny ajerkoniak

Składniki bożonarodzeniowego, korzennego ajerkoniaku (schłodzone):

  • 7 dużych żółtek (jeśli mniejsze, 8)
  • 1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 125-150 ml spirytusu
  • 1 pełna łyżeczka przypraw korzennych (jeśli gotowe, trzeba sprawdzić skład; powinny być bez kakao i mąki)*

Jak zrobić korzenny ajerkoniak?

Żółtka, cukier i cukier waniliowy umieścić w blenderze kielichowym i miksować do uzyskania jasnej, puszystej masy. Wlać mleko i dalej miksować (3-4 minuty). Do miksującej się masy wlewać, cienką strużką, powoli spirytus. Po dolaniu całości, jeszcze chwilę blendować. Na zakończenie dodać korzenie. Przelać do butelki, zamknąć i wstawić do lodówki. Krem po przygotowaniu nie zawsze jest gęsty, ale po schłodzeniu staje się bardzo gęsty, dlatego butelka musi mieć szeroką szyjkę.

Smacznego :).

*zamiast kupnej przyprawy często używam domowej bez cynamonu; w moździerzu ucieram na pył: goździki, kardamon, pieprz, ziele, anyż gwiaździsty, gałkę muszkatołową i suszony imbir (ten stanowi bazę).

Znajdź mnie na fb.

Korzenny ajerkoniak, ajerkoniak na Boże Narodzenie
Korzenny ajerkoniak

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *