Zamiast pierogów ruskich albo pieczarek faszerowanych mielonym mięsem, pieczarki faszerowane nadzieniem do pierogów ruskich.
Świetna przystawka karnawałowa, przekąska, kolacja. Rewelacyjnie sprawdzi się na imieninach, urodzinach i innych towarzyskich spotkaniach.
Składniki:
- 16 pieczarek średniej wielkości
- 3 ugotowane i wystudzone ziemniaki
- 300 g mielonego twarogu
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka masła klarowanego + do posmarowania foremki
- sól, pieprz
- 3-4 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera
Wykonanie:
Pieczarki umyć i wyjąć ogonki (można je później użyć do zupy czy sosu).
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle na złoto.
Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać mielony ser, przestudzoną cebulę. Całość wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Farszem nadziewać pieczarki (z górką), układać w posmarowanej masłem foremce do zapiekania. Wierzch posypać startym parmezanem.
Piec w 180-200 °C ok. 30-40 minut (do przyrumienienia).
Smaczne na zimno i ciepło.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne karnawałowe przekąski: