Pieczarki faszerowane jak pierogi ruskie

Zamiast pierogów ruskich albo pieczarek faszerowanych mielonym mięsem, pieczarki faszerowane nadzieniem do pierogów ruskich.

Świetna przystawka karnawałowa, przekąska, kolacja. Rewelacyjnie sprawdzi się na imieninach, urodzinach i innych towarzyskich spotkaniach.

pieczarki faszerowane jak pierogi ruskie_wegetariańska przystawka_pieczarki z serem

Składniki:

  • 16 pieczarek średniej wielkości
  • 3 ugotowane i wystudzone ziemniaki
  • 300 g mielonego twarogu
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka masła klarowanego + do posmarowania foremki
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera

Wykonanie:

Pieczarki umyć i wyjąć ogonki (można je później użyć do zupy czy sosu).

Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle na złoto.

Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać mielony ser, przestudzoną cebulę. Całość wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Farszem nadziewać pieczarki (z górką), układać w posmarowanej masłem foremce do zapiekania. Wierzch posypać startym parmezanem.

Piec w 180-200 °C ok. 30-40 minut (do przyrumienienia).

Smaczne na zimno i ciepło.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

pieczarki faszerowane jak pierogi ruskie_wegetariańska przystawka_pieczarki z serem

Inne karnawałowe przekąski:

miniarurowe galaretki z kurczaka_mięso w galarecie_dania z drobiu_dania na jeden kęs_danie na Wielkanoc  rogaliki francuskie ze szpinakiem_rogaliki na słono_karnawał_słone przegryzki  francuskie spiralki_domowe paluszki_słona przekąska_danie karnawałowe  roladki z cukinii_cukinia z serkiem i pomidorami_przystawki_przekąski_karnawał  paluchy z oliwkami_domowe przekąski_oliwki w cieście francuskim_dania karnawałowe  kulki serowe_finger food_słone przekąski_dania na babski wieczór_dania karnawałowe

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *