Budyniówki

Błyskawiczne i łatwe ciasto karnawałowe? Proszę bardzo – budyniówki, czyli kremowe ciastka na cieście francuskim.

Ze “Skuteczni TV”.

budyniówki_kremowe ciasto_ciasto na cieście francuskim_ciasto jak napoleonka

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu (zamiennie kakao)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (takie na 1/2 litra)
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g masła
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 °C.

Ciasto francuskie rozwinąć i położyć na blasze na papierze do pieczenia. Oprószyć kakao, cynamonem i cukrem, przekroić na pół, w poprzek arkusza ciasta, na dwa równe kawałki. Trzeba pamiętać, by płaty ciasta nie stykały się ze sobą (ciasta francuskie rośnie!). Piec ok. 10-15 minut (ciasto urośnie, będzie złociste). Wystudzić.

Na mleku z dodatkiem cukru ugotować budyń (jest gęsty). Do gorącego dodać masło, wymieszać do połączenia składników. Masę lekko przestudzić.

Wystudzone ciasto położyć na płaskiej powierzchni posypką do dołu. Na cieście położyć deskę i lekko zgnieść naciskając dłonią na deskę, tak samo postąpić z drugim kawałkiem ciasta. 

Foremkę o wymiarach ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć ciasto posypką do góry, dalej krem i przykryć drugim ciastem (posypka do dołu). Przykryć papierem do pieczenia, obciążyć, wstawić do lodówki min. na 30 minut.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Kroić ostrym nożem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta z kremem:

 ciasto czekoladowe z musem czekoladowym_ciasto bezglutenowe_ciasto z kemem_ciasto z pianką czekoladową  napoleonki_ciasto z kremem_kruche ciasto z kremem budyniowym  pijak_ciasto z kremem budyniowym_ciasto na biszkopcie_ciasto z alkoholem  adwokat torcik bez pieczenia_torcik z biszkoptami i kremem_torcik z alkoholem  Rafaello na krakersach_ciasto bez pieczenia_ciasto kremowe_ciasto błyskawiczne  krakersowiec, czyli leniwa napoleonka_ciasto bez pieczenia_ciasto z kremem

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.