Błyskawiczne i łatwe ciasto karnawałowe? Proszę bardzo – budyniówki, czyli kremowe ciastka na cieście francuskim.
Ze “Skuteczni TV”.
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu (zamiennie kakao)
- 1 łyżeczka cukru
- 3 szklanki mleka
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (takie na 1/2 litra)
- 4 łyżki cukru
- 200 g masła
- cukier puder do oprószenia ciasta
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 °C.
Ciasto francuskie rozwinąć i położyć na blasze na papierze do pieczenia. Oprószyć kakao, cynamonem i cukrem, przekroić na pół, w poprzek arkusza ciasta, na dwa równe kawałki. Trzeba pamiętać, by płaty ciasta nie stykały się ze sobą (ciasta francuskie rośnie!). Piec ok. 10-15 minut (ciasto urośnie, będzie złociste). Wystudzić.
Na mleku z dodatkiem cukru ugotować budyń (jest gęsty). Do gorącego dodać masło, wymieszać do połączenia składników. Masę lekko przestudzić.
Wystudzone ciasto położyć na płaskiej powierzchni posypką do dołu. Na cieście położyć deskę i lekko zgnieść naciskając dłonią na deskę, tak samo postąpić z drugim kawałkiem ciasta.
Foremkę o wymiarach ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć ciasto posypką do góry, dalej krem i przykryć drugim ciastem (posypka do dołu). Przykryć papierem do pieczenia, obciążyć, wstawić do lodówki min. na 30 minut.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Kroić ostrym nożem.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne ciasta z kremem: