Sernik delikatny i orzeźwiający, na kruchym, maślanym spodzie, zwieńczony marmoladą pomarańczową. Wprost rozpływa się w ustach. Ozdobiłam go serduszkami z okazji Dnia Babci i Dziadka, ale tak ozdobić można również sernik na walentynki.
Przepis z książki “Ciasta” Rouxa (z moimi zmianami).
Składniki ciasta:
- 125 g mąki pszennej tortowej
- 100 g masła pokrojonego w kostkę
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1żółtko
Składniki sernika:
- 350 g zmielonego twarogu
- 350 g serka kremowego
- 150 g kwaśnej, gęstej śmietany
- 175 g drobnego cukru
- 4 jajka
- 4 pomarańcze
- szczypta soli
Dodatki:
- 6 łyżek marmolady pomarańczowej + odrobina do przyklejenia ciastek
Wykonanie:
Ciasto. Mąkę, cukier, sól i masło posiekać razem na piasek, dodać żółtka i szybko, acz dokładnie zagnieść. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki.
Po godzinie wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na dwie części.
Pierwszą część rozwałkować i wyłożyć dno tortownicy, z pozostałej części wyciąć ciastka – serduszka. Piec (i spód i ciasteczka) w piekarniku rozgrzanym do 190 °C na złoty kolor.
Sernik. Z pomarańczy zetrzeć skórkę (bez albedo, inaczej sernik będzie gorzki). Wycisnąć sok i przecedzić przez sito. Twaróg, serek kremowy, śmietanę, cukier połączyć (wymieszać szpatułką). Jajka ubić razem ze szczyptą soli na puszystą masę. Dodać, delikatnie mieszając, do masy serowej. Dodać skórkę i 2/3 soku (u Roxa – całość), wymieszać przełożyć na upieczony i wystudzony spód. Piec 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 140 °C. Sprawdzić, czy ciasto jest upieczone wbijając patyczek, po wyjęciu powinien być czysty. Zostawić w wyłączonym i otwartym piekarniku na 20 minut. Po tym czasie wyjąć, wystudzić i wstawić do lodówki.
Wykończenie. Zimny sernik posmarować podgrzaną marmoladą (wierzch). Boki ozdobić serduszkami przyklejonymi marmoladą.
*sernik można przygotować w wersji bezglutenowej. Przygotowując spód wg TEGO przepisu (połowa porcji)
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
1 thoughts on “Pomarańczowy sernik”