Tiramisu najlepsze – klasyczne. Błyskawiczny deser, ciasto bez pieczenia, z alkoholem i kawą, na bazie serka mascarpone. Robię je zimą od lat. Dlaczego na blogu pojawia się dopiero teraz? Hmm…zazwyczaj znika nim zdążę się obejrzeć, oprócz tego wyzwaniem są zdjęcia. Ale jest, bo karnawał to najlepsza pora na takie desery :).
Z “Atlasu Kulinarnego Świata”.
Składniki:
- 30 dag podłużnych biszkoptów
- 500 g serka mascarpone
- 4 jajka
- 4-5 łyżek drobnego cukru
- 1,5 szklanki bardzo mocnej kawy
- 50 ml likieru migdałowego amaretto (lub więcej, do smaku)
- 2 łyżki ciemnego kakao
Wykonanie:
Przygotować foremkę o wielkości A4 (wielkości kartki do drukarki). Zimną kawę przelać do miski i połączyć z alkoholem. Żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru. Do utartej masy dodać serek mascarpone i dobrze wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i pozostałym cukrem na gęstą pianę. Białka dodać do kremu i delikatnie wymieszać. Biszkopty moczyć w mieszance kawowej (dosłownie na sekundę; inaczej zamiast zwartego deseru, będzie paćka). Układać ciastka w rzędach jedno obok drugiego, aż przykryją dno. Puste miejsca (szparki) wypełni krem. Na biszkopty położyć połowę kremu i oprószyć przez sitko połową kakao. Dalej układać biszkopty moczone w kawie, pozostały krem. Deser wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin. Przed podaniem oprószyć pozostałym kakao.
*deser jest prosty i nie wymaga wielkiego nakładu pracy, kluczem jednak są składniki – muszą być najwyższej jakości.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne kremowe desery i ciasta bez pieczenia: