Zupa z przepisu Macieja Kuronia. Bardzo esencjonalna. Najlepsza. Czym się różni od innych zup grzybowych? Grzyby, po ugotowaniu, przesmażam na maśle.
Składniki:
- 2 l intensywnego wywaru warzywnego
- 10 dag suszonych grzybów
- 1 cebula
- 1-2 łyżki masła
- 1 kopiasta łyżka mąki
- ew. śmietana kwaśna do zabielenia
- natka
- dodatki: paszteciki, pierożki, grzanki, łazanki, domowy makaron
Wykonanie:
Grzyby namoczyć w części wywaru. Po dwóch godzinach, ugotować. Osączyć i pokroić w drobne paseczki lub zmiksować*. Na patelni rozpuścić masło, obsmażyć grzyby, dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i jeszcze chwilę smażyć. Do masy grzybowo-cebulowej dodać mąkę. Całość zrumienić i rozprowadzić zimnym wywarem. Połączyć grzyby, wywar warzywny i wywar pozostały po gotowaniu grzybów. Całość gotować ok. 15 minut. Doprawić i ew. zabielić śmietaną.
Smacznego 🙂
*bardziej smakuje nam wersja zmiksowana
Znajdź mnie na fb.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!
Najlepsza zupa grzybowa, robię ją od paru ładnych łąk, z każdym rokiem coraz większy garnek.🤭 Zawsze dodaje makaron świąteczny w gwiazdki