Wigilijne danie, choć nie tylko (pamiętam stołówkowe łazanki w piątki). Niezwykle smaczne i najlepsze (nie ma się co oszukiwać) z domowymi łazankami.
Kapustę przygotowuję wg przepisu mojego taty, tzn. kiszoną (kwaśną) obsmażam z cebulą (nie gotuję) i dodaję do niej ugotowane i pokrojone suszone grzyby.
Składniki klusek:
Składniki farszu:
- 500 g kapusty kiszonej (kwaśnej)
- 50 g suszonych grzybów (można więcej, to jest minimum)
- 1 cebula
- olej do smażenia (1-2 łyżki)
- kminek, pieprz, sól
Wykonanie łazanek:
Z podanych składników zagnieść twarde, gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić na części i każdą rozwałkować. Dobrze jest placki z ciasta przesuszyć. Następnie, podsypując mąką, ciasto pokroić w paski (szerokości 1-1,5 cm), a paski w kwadraty.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i połączyć z farszem.
Łazanki są też świetnym dodatkiem do zupy grzybowej.
Wykonanie farszu:
Grzyby namoczyć w zimnej wodzie (najlepiej 2-3 godziny). Ugotować i pokroić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać kapustę, kminek i smażyć mieszając, aż kapusta zmięknie. Dodać grzyby i jeszcze chwilę smażyć. Doprawić.
Kapustę można podlać wywarem z grzybów, ale wtedy to będzie kapusta duszona.
Znajdź mnie na fb.