Łazanki z kapustą i grzybami

Wigilijne danie, choć nie tylko (pamiętam stołówkowe łazanki w piątki). Niezwykle smaczne i najlepsze (nie ma się co oszukiwać) z domowymi łazankami.

Kapustę przygotowuję wg przepisu mojego taty, tzn. kiszoną (kwaśną) obsmażam z cebulą (nie gotuję) i dodaję do niej ugotowane i pokrojone suszone grzyby.

Łazanki z kapustą i grzybami_danie wigilijne_danie wegetariańskie_kuchnia polska

Składniki klusek:

  • TU lub TU
  • lub 1 szklanka mąki, 1 jajko, sól i odrobina gorącej wody

Składniki farszu:

  • 500 g kapusty kiszonej (kwaśnej)
  • 50 g suszonych grzybów (można więcej, to jest minimum)
  • 1 cebula
  • olej do smażenia (1-2 łyżki)
  • kminek, pieprz, sól

Wykonanie łazanek:

Z podanych składników zagnieść twarde, gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić na części i każdą rozwałkować. Dobrze jest placki z ciasta przesuszyć. Następnie, podsypując mąką,  ciasto pokroić w paski (szerokości 1-1,5 cm), a paski w kwadraty.

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i połączyć z farszem.

Łazanki są też świetnym dodatkiem do zupy grzybowej.

Wykonanie farszu:

Grzyby namoczyć w zimnej wodzie (najlepiej 2-3 godziny). Ugotować i pokroić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać kapustę, kminek i smażyć mieszając, aż kapusta zmięknie. Dodać grzyby i jeszcze chwilę smażyć. Doprawić.

Kapustę można podlać wywarem z grzybów, ale wtedy to będzie kapusta duszona.

Znajdź mnie na fb.

Łazanki z kapustą i grzybami_danie wigilijne_danie wegetariańskie_kuchnia polska
drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.