Ciasteczka maślano-cytrynowe

Kruche, maślane, cytrynowe i lekko kwaśne (!) ciasteczka. Z porcji wychodzi ok. 30 ciastek. U nas są hitem. Szkoda, że zrobiłam je z jednej porcji.

Z przepisu dołączonego do foremek.

ciasteczka maślano-cytrynowe_ciasta kruche_ciastka na kubek_przepisy na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • cukier waniliowy (pół porcji)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • szczypta cynamonu (pominęłam)

Wykonanie:

Mąkę przesiać, posiekać z masłem, dodać puder, żółtko, sok i skórkę z cytryny, cukier waniliowy i ew. cynamon. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć w folię i odstawić do lodówki na godzinę.

Piekarnik rozgrzać do 180 – 190 °C. Ciasto włożyć między dwie folie spożywcze i rozwałkować. Wyciąć ciasteczka, położyć na blasze i piec na słomkowy kolor.

Znajdź mnie na fb.

ciasteczka maślano-cytrynowe_ciasta kruche_ciastka na kubek_przepisy na Boże Narodzenie

akcja_babski wieczór_ciasteczka maślano-cytrynowe

Inne świąteczne ciasteczka:

rogaliki migdałowe_ciastka kruche_ciastka z migdałami_kuchnia austriacka  ciasteczka tiramisu_ciastka z kremem_markizy_ciastka z alkoholem_kuchnia włoska  piernikowa choinka_zabawy kulinarne_pierniczki_Boże Narodzenie  ciastka siekane_ciastka z cukrem_ciastka kruche

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *