Kruche, maślane, cytrynowe i lekko kwaśne (!) ciasteczka. Z porcji wychodzi ok. 30 ciastek. U nas są hitem. Szkoda, że zrobiłam je z jednej porcji.
Z przepisu dołączonego do foremek.
Składniki:
- 100 g mąki
- 50 g masła
- 40 g cukru pudru
- 1 żółtko
- cukier waniliowy (pół porcji)
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka otarta z jednej cytryny
- szczypta cynamonu (pominęłam)
Wykonanie:
Mąkę przesiać, posiekać z masłem, dodać puder, żółtko, sok i skórkę z cytryny, cukier waniliowy i ew. cynamon. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć w folię i odstawić do lodówki na godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 180 – 190 °C. Ciasto włożyć między dwie folie spożywcze i rozwałkować. Wyciąć ciasteczka, położyć na blasze i piec na słomkowy kolor.
Znajdź mnie na fb.
Inne świąteczne ciasteczka: