Mieszanka kruchych ciastek

Świąteczna domowa cukierenka pracuje pełną parą. Upiekłam już: piernik dojrzewający, ciastka: kręcone przez maszynkę, francuskie, pierniczki, gwiazdki i cytrynowe. A dziś ostatnia porcja ciasteczek – delikatne i kruche z przepisu p. Rouxa. Odkryłam je jakiś czas temu i piekłam na różne okazje. Na urodziny, jako stopy Yeti, na koniec wakacji w wersji saute. Dzisiaj mieszanka różnych ciasteczek: z kawą, migdałami, dżemem malinowym, konfiturą morelową. Którym przyznaję pierwsze miejsce? Trudny wybór…może soute i morelowe?.

mieszanka kruchych ciastek_ciastka kruche_ciastka Rouxa_drobne wypieki_przepisy na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g masła pokrojonego w kostkę
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka

Dodatki:

  • łyżka kawy rozpuszczalnej
  • łyżka-dwie dżemu morelowego
  • łyżka-dwie dżemu malinowego
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • odrobina cukru pudru do oprószenia ciastek z płatkami migdałowymi
  • ew. żółtko rozmącone z łyżką mleka do posmarowania ciastek (moim zdaniem lepiej pominąć)

Wykonanie:

Mąkę, cukier, sól i masło posiekać razem na piasek, dodać żółtka i szybko, acz dokładnie zagnieść. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki.

Po godzinie wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na cztery części.

Pierwszą część rozwałkować, wyciąć ciastka. Posmarować każde obficie kawą rozpuszczoną w niewielkiej ilości letniej wody. Na wierzchu ciastka zrobić kratkę widelcem.

Z drugiej części uformować wałek o średnicy 3 cm. Podzielić go na równe części. Z każdej części formować kulkę, spłaszczać i w środku zrobić wgłębienie. Do środka dziurki włożyć dżem morelowy.

Trzecią część rozwałkować, wykroić ciasteczka, posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem i posypać migdałami.

Ostatnią część rozwałkować odrobinę cieniej niż pozostałe. Wyciąć ciastka, w połowie zrobić dziurkę. Ciastka bez dziurki posmarować delikatnie wodą, położyć na nie te z dziurką, lekko docisnąć. Wgłębienie wypełnić dżemem malinowym.

Piec ciastka na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, w piekarniku rozgrzanym do 180 – 190 °C.

Znajdź mnie na fb.

mieszanka kruchych ciastek_ciastka kruche_ciastka Rouxa_drobne wypieki_przepisy na Boże Narodzenie

akcja_ciastka i ciasteczka_mieszanka ciastek kruchych

Inne drobne słodkości na święta:

kruche ciastka z orange curd_Boże Narodzenie_krem pomarańczowy_ciasteczka  ciasteczka orzeszki_kruche ciastka_bez piekarnika_Boże Narodzenie  Półmisek trufli_małe słodkości_domowe czekoladki  Chrupaczki migdałowe_ciasteczka migdałowe_przepisy na piknik_finger food

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *