Pieczeń z kolendrą i kluskami śląskimi

Pieczeń z kolendrą i kluskami śląskimi – danie świąteczno-niedzielne. Mix smaków orientalnych i domowych. Pieczeń upiekłam według pomysłu p. Okrasy, tzn. długo i w niskiej temperaturze, ale można upiec zwyczajnie, parząc przed włożeniem do piekarnika.

pieczeń z kolendrą i kluskami śląskimi_pieczeń ze schabu_dania świąteczne

Składniki na pieczeń:

  • 1 kg schabu
  • 1 paczka nasion (owoców) kolendry
  • olej do obsmażenia mięsa

Składniki klusek:

  • ziemniaki
  • mąka ziemniaczana

Wykonanie pieczeni:

Mięso, natrzeć kolendrą i odstawić na 2 godziny do lodówki. Wyjąć, obsmażyć ze wszystkich stron. Przełożyć do żaroodpornej formy i piec w 75 °C ok. 2,5 godziny (piekłam dłużej). Posolić po upieczeniu.

Sposób drugi:

Przygotowane i natarte kolendrą, osolone mięso, wyjąć z lodówki i zalać wrzątkiem (mięso musi być przykryte). Schab wyjąć, odcedzić przyprawy z wody, położyć na mięso. Ew. skropić oliwą. Piec w 180-200 °C ok. godziny.

Wykonanie klusek:

Ugotować ziemniaki, ostudzić, zemleć lub przecisnąć przez praskę. Włożyć do miski, wyrównać powierzchnię, podzielić na cztery części i jedną odłożyć. W puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, tyle by wypełniła pustą powierzchnię. Całość zagnieść (łącznie z częścią odłożoną). Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdej palcem zrobić wgłębienie. 

Gotować partiami w osolonej wodzie.

Znajdź mnie na fb.

Inne świąteczne pieczenie:

indyk faszerowany suszonymi pomidorami i bazylią_dania z drobiu_dania z pomidorami  schab po wiedeńsku_pieczeń_danie z wieprzowiny  pieczeń z indyka z morelami_danie z drobiu_przepisy na Boże Narodzenie  schab minutka_domowe wędliny

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *