Piernikowa choinka

Z cyklu zabawy kulinarne – piernikowa choinka. Zabawna dekoracja świątecznego stołu, radość dla dzieci i dorosłych.

Ciasto można oczywiście przeznaczyć na zwykłe pierniczki.

Piernikowa choinka
Piernikowa choinka

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 20 dag miodu
  • 20 dag cukru pudru
  • 12 dag masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 przyprawa do pierników
  • puder i sok z cytryny na lukier
  • cukierki m&m jako bombki

Wykonanie:

Miód, masło, cukier i przyprawy zagotować i przestudzić. Mąkę z sodą przesiać, dodać do niej masę miodową i jajko. Zagnieść, wyrobić, schłodzić.

Z tektury wyciąć 13 – 14 gwiazdek różnej wielkości. Ciasto rozwałkować, wyciąć gwiazdki i 12 – 13 krążków o średnicy mniejszej niż najmniejsza gwiazdka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 190 °C .

Upieczone gwiazdki składać zaczynając od największej gwiazdy, a skończywszy na najmniejszej, pomiędzy kolejne gwiazdki wkładając krążki (choinka będzie wyższa i nabierze lekkości). Warstwy sklejać lukrem.

Gotową choinkę ozdobić lukrem (śnieg) i cukierkami (bombki).

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

Postaw mi kawę.

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się. Podoba Ci się moja praca, możesz postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.