Z cyklu zabawy kulinarne – piernikowa choinka. Zabawna dekoracja świątecznego stołu, radość dla dzieci i dorosłych.
Ciasto można oczywiście przeznaczyć na zwykłe pierniczki.
Składniki:
- 0,5 kg mąki
- 20 dag miodu
- 20 dag cukru pudru
- 12 dag masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- 1 przyprawa do pierników
- puder i sok z cytryny na lukier
- cukierki m&m jako bombki
Wykonanie:
Miód, masło, cukier i przyprawy zagotować i przestudzić. Mąkę z sodą przesiać, dodać do niej masę miodową i jajko. Zagnieść, wyrobić, schłodzić.
Z tektury wyciąć 13 – 14 gwiazdek różnej wielkości. Ciasto rozwałkować, wyciąć gwiazdki i 12 – 13 krążków o średnicy mniejszej niż najmniejsza gwiazdka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 190 °C .
Upieczone gwiazdki składać zaczynając od największej gwiazdy, a skończywszy na najmniejszej, pomiędzy kolejne gwiazdki wkładając krążki (choinka będzie wyższa i nabierze lekkości). Warstwy sklejać lukrem.
Gotową choinkę ozdobić lukrem (śnieg) i cukierkami (bombki).
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Postaw mi kawę.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się. Podoba Ci się moja praca, możesz postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!