Bardzo kruche ciastka, posypane grubym cukrem. Ciasto nie zawiera cukru. Ciasteczka słodzi się dopiero po wycięciu.
Bardzo podobne do ciastek Ani, zamieszczonych na blogu przed rokiem (wybieram Ani).
Przepis ze starego zeszytu Mamy.
Składniki:
- 25 dag zimnego masła
- 40 dag mąki
- 3 żółtka
- 1/8 l kwaśnej, zimnej śmietany 30-36 %
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- jajko do posmarowania ciastek
- gruby cukier do posypania
- ew. cukier waniliowy do cukru
Wykonanie:
Wszystkie składniki razem posiekać. Szybko zagnieść. Uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i pozostawić na 12 godzin w lodówce.
Wałkować ciasto partiami, wykrawać ciastka (najlepiej kwadraty lub romby). Przygotowane ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarować roztrzepanym jajkiem, posypywać grubo cukrem (można wymieszać go z cukrem waniliowym).
Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 °C na jasnobrązowy kolor.
Znajdź mnie na fb.
Inne ciastka na Boże Narodzenie: