Ciastka siekane

Bardzo kruche ciastka, posypane grubym cukrem. Ciasto nie zawiera cukru. Ciasteczka słodzi się dopiero po wycięciu.

Bardzo podobne do ciastek Ani, zamieszczonych na blogu przed rokiem (wybieram Ani).

Przepis ze starego zeszytu Mamy.

ciastka siekane_ciastka z cukrem_ciastka półfrancuskie_przepisy na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 25 dag zimnego masła
  • 40 dag mąki
  • 3 żółtka
  • 1/8 l kwaśnej, zimnej śmietany 30-36 %
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jajko do posmarowania ciastek
  • gruby cukier do posypania
  • ew. cukier waniliowy do cukru

Wykonanie:

Wszystkie składniki razem posiekać. Szybko zagnieść. Uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i pozostawić na 12 godzin w lodówce.

Wałkować ciasto partiami, wykrawać ciastka (najlepiej kwadraty lub romby). Przygotowane ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarować roztrzepanym  jajkiem, posypywać grubo cukrem (można wymieszać go z cukrem waniliowym). 

Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 °C na jasnobrązowy kolor.

Znajdź mnie na fb.

Inne ciastka na Boże Narodzenie:

kruche ciastka wg Michela Rouxa_ciasto kruche_drobne wypieki  pierniczki_drobne wypieki_ciasteczka_Boże Narodzenie  ciasteczka orzeszki_kruche ciastka_bez piekarnika_Boże Narodzenie  Kruche ciastka maszynkowe_ciastka kruche_Boże Narodzenie

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *