Kaczka w sosie piernikowym

Lubicie kaczkę? Ja bardzo. W moim rodzinnym domu, pojawiała się na stole bardzo często. W postaci czerniny (i tej formy nie cierpię) lub kaczki pieczonej w majeranku z jabłkami (i tą uwielbiam). Kaczkę z wiśniami piekę od wielu lat, ale tym razem, ze względu na sposób przygotowania, skorzystałam z przepisu pana Okrasy. Mięso tak upieczone jest delikatne, słono-słodkie, z korzenno-orientalną nutą. Całość cudownie uzupełniają buraczki. Pan Okrasa do dania przyrządził dodatkowo gruszki z rozmarynem. Tą część pominęłam.

kaczka w sosie piernikowym_dania z drobiu_danie słono-słodkie_danie świąteczne

Składniki:

  • 2 piersi kaczki lub gęsi
  • 1/4 słoika wiśni z kompotu
  • 125 ml czerwonego wina (wytrawne)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 40 g zimnego masła
  • 1 g ziaren kolendry
  • 2 goździki
  • szczypta przyprawy do piernika

Miód, wiśnie z kompotu oraz ocet balsamiczny zastąpiłam 2 słoiczkami wiśni w occie (co jest nawiązaniem do mojego bazowego przepisu).

Buraczki:

  • 4 ugotowane buraki
  • 4 goździki
  • skórka otarta z cytryny
  • 30 ml octu balsamicznego
  • 4 łyżki wiśni z kompotu
  • 3 łyżki miodu
  • 3 gałązki rozmarynu
  • szczypta przyprawy do piernika

Tu także wiśnie z kompotu, ocet balsamiczny i miód zastąpiłam słoiczkiem wiśni w occie.

Wykonanie – mięso:

Kolendrę, przyprawę do piernika i goździki rozetrzeć w moździerzu. Wsypać do naczynia, w którym będziemy marynować mięso. 

Skórę piersi kaczki naciąć skośnie. Pierś posmarować marynatą tylko od strony mięsa. Przykryć i pozostawić w lodówce na 24 godziny.

Na zimnej patelnie ułożyć mięso kaczki (skórą na dół) i piec kilka minut, by jak najwięcej tłuszczu wytopiło się. Zlać tłuszcz i upiec drugą stronę mięsa. Przełożyć do żaroodpornego naczynia.

Na patelnię, na której smażyło się mięso, wlać wiśnie w occie z zalewą (lub kompot z owocami, miód i ocet balsamiczny), dodać gałązkę rozmarynu, czerwone wino. Całość zagotować.

Tak przygotowanym wywarem zalać mięso i skropić niewielką ilością tłuszczu wytopionego z kaczki.

Naczynie przykryć i piec 1-1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 °C (z termoobiegiem). Piekłam krócej.

Wyjąć kaczkę. Sos z pieczenia kaczki zmiksować (bez gałązek rozmarynu). Ten etap pominęłam, ponieważ moje wiśnie mają pestki. Zredukować. Na koniec dodać zimne masło, wymieszać i podgrzać.

Wykonanie – buraki:

Na rozgrzaną patelnię wlać miód i poczekać aż się zacznie karmelizować. Dodać goździki, skórkę, wiśnie, ocet, gałązki rozmarynu. Dodać pokrojone buraki, chwilę całość gotować. Następnie zredukować sos. Dodać przyprawę do piernika.

Znajdź mnie na fb.

kaczka w sosie piernikowym_dania z drobiu_danie słono-słodkie_danie świąteczne

Inne świąteczne dania słono-słodkie:

indyk w galarecie_mięso z owocami_dania z drobiu  szynka pieczona z owocami_pieczeń_świąteczny obiad_Wielkanoc  pałki miodowo-rozmarynowe_dania z drobiu_dania na piknik_dania błyskawiczne_szpinak na surowo  karkówka w wiśniach_owoce w occie_mięso na słodko-kwaśno_marynaty

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.