Wielkanoc na słodko

Tradycyjne ciasta wielkanocne to babki zarówno drożdżowe, ucierane, gotowane, czekoladowe, z bakaliami jak i w wersji fit czy bezglutenowej, zdobne mazurki na spodach kruchych, truflowych, waflowych, miodowych i serniki zarówno pieczone jaki i gotowane czy na zimno, a w śród nich pascha – królowa wielkanocnego stołu. Są też babeczki, baranki, wieńce wielkanocne, zajączki, wybrane ciasta z kremem, np. leśny mech – radosne, wiosenne ciasto.

Ciasta wielkanocne

Mazurek makowo-truflowy

Mazurek truflowy na makowym spodzie

Najbardziej kontrowersyjny z moich mazurków. Bez cukru, bez mąki, bez tłuszczu i na dodatek kolor niewiosenny, bo czarny. Ale oczywiście[…]

kremowy sernik na owsianym spodzie z musem mango i żelką mango

Sernik z musem mango

Orzeźwiający sernik z delikatnym musem mango. Wiosenny w smaku i kolorze :). Składniki spodu*: Składniki masy serowej: Mus mango: Żelka[…]

Sernik kukułka, sernik czekoladowy na spodzie brownie z musem kukułkowym

Sernik kukułka

Zapraszam na sernik kukułka o smaku znanych i lubianych cukierków. Z jakich warstw się składa? Czekoladowy, ciężki spód brownie, czekoladowa[…]

Babka cytrynowa babci Teresy, babka ucierana oprószona cukrem pudrem

Babka cytrynowa babci Teresy

Cytrynowa babka ucierana z zeszytu babci Teresy. Puszysta i niezwykle aromatyczna. Można dodatkowo nasączyć ją syropem cytrynowym, wtedy nabierze charakteru[…]

Sernik gotowany ambasador, sernik warstwowy z polewą czekoladową

Sernik ambasador

Gotowany sernik na wzór słynnego ciasta ambasador. Dolna warstwa sernika to biszkopt kakaowy, dalej sernik z czekoladą i bakaliami, następnie[…]

Babka drożdżowa z rodzynkami i gruszkami, polana lukrem i posypana skórką pomarańczową

Królewska babka drożdżowa

Puszysta, pokaźna babka drożdżowa z rodzynkami i gruszkami. Tak z gruszkami, to one sprawiają, że ciasto, mimo iż jest puszyste,[…]

sernik kajmakowy, na kakaowym spodzie, warstwowy, z polewą słony karmel

Sernik kajmakowy w paski

Delikatny, rozpływający się w ustach sernik na kakaowym spodzie. Cześć serowa składa się z dwóch warstw kajmakowej i waniliowej, wierzch[…]

mazurek na kruchym spodzie w kształcie jajka z orzechami i pomada śmietankową, ozdobiony paskami czekolady mlecznej i gorzkiej

Mazurek orzechowy z pomadą śmietanową

Mazurek na kruchym, owsianym spodzie, z orzechami zlepionymi pomadą śmietanową (taką pomadę robiłam także do tortu serowego), z paskami czekolady. […]

mazurek na kruchym spodzie z czerwonymi porzeczkami i masą z ajerkoniakiem

Mazurek z ajerkoniakiem i czerwonymi porzeczkami

Mazurek na kruchym spodzie owsianym z galaretką ajerkoniakową i czerwonymi porzeczkami. Składniki ciasta*: Składniki nadzienia: Składniki dodatkowe: Wykonanie: Spód. Wymieszać[…]

babka czekoladowa z polewą czekoladową

Wilgotna babka czekoladowa

Bardzo wilgotna i bardzo czekoladowa babka. Choć byłam pełna obaw, bo i dużo cukru, i konsystencja ciasta bardzo nietypowa. Ciasto[…]

babka w paski

Babka gotowana zebra

Babka gotowana w nowym wydaniu. Stary przepis po liftingu. Czy babka jest lepsza? Niekoniecznie, ale na pewno ładniejsza :). Inne[…]

babka piaskowa

Babka cytrynowa

Maślana babka z orzeźwiającym smakiem cytryny. Puszysta, ale wilgotna, nie przesuszona. Dodatkowo nasączona syropem cytrynowym. Wspaniałe ciasto do poobiedniej kawy,[…]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.