Wielkanoc na słodko

Tradycyjne ciasta wielkanocne to babki zarówno drożdżowe, ucierane, gotowane, czekoladowe, z bakaliami jak i w wersji fit czy bezglutenowej, zdobne mazurki na spodach kruchych, truflowych, waflowych, miodowych i serniki zarówno pieczone jaki i gotowane czy na zimno, a w śród nich pascha – królowa wielkanocnego stołu. Są też babeczki, baranki, wieńce wielkanocne, zajączki, wybrane ciasta z kremem, np. leśny mech – radosne, wiosenne ciasto.

Ciasta wielkanocne

Mazurek marcepanowo-różany

Mazurek marcepanowo-różany

Już niedługo Święta, nie mogę się doczekać. Wielką radość sprawiły mi zdjęcia przesłane przez znajomych z jajkami wielkanocnymi własnoręcznie wykonanymi. Czyż nie są piękne? (zdjęcie na końcu wpisu). 2012 MAZUREK MARCEPANOWO-RÓŻANY to odkrycie roku 2011. Róża, marcepan, czekolada – idealne…

Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

Nasz słodka Wielkanoc to: pascha, baby (piaskowe, gotowane i drożdżowe), serniki (królewski lub z brzoskwiniami, lub wiedeński), czasem torty i kolorowe mazurki. Zazwyczaj robimy trzy, cztery mazurki. Obowiązkowy jest kajmakowy i śliwkowy. Oprócz tego pojawiają się mazurki: wiśniowy (wiśnie w…

Babka gotowana

Babka gotowana

No nie, powinniśmy nazwać swój blog “oldskulowe gotowanie”. Dlaczego? Bo ten przepis, to kolejne wspomnienie z dzieciństwa. Babka gotowana w wielkanocnym stroju. Inne babki gotowane: pomarańczowa babka gotowana babka gotowana budyniowa   Składniki: 250 g masła 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 szklanka…

Ajerkoniak

Ajerkoniak

Żółciutki, kremowy, gęsty, mocny. Smakuje z aromatyczną kawą i z ciastem (nie oszukujmy się, sam też). Można nim nadziewać miniptysie, polać deser lodowy i dodawać do kremu budyniowego. Specjalność taty Bernarda. Tu znajdziesz wersję z Kakao. Składniki: 7 dużych żółtek1 szklanka…

Babka ucierana mamy Heleny

Babka ucierana mamy Heleny

Zwykła, niezwykła babka. Długo utrzymuje świeżość, jest smaczniejsza po kilku dniach, niż od razu po wyjęciu z piekarnika. Lepsza jest, gdy piecze się ją z podwójnej porcji (taką wersję podaję poniżej), w tortownicy z kominem. Jej największym wielbicielem jest mój mąż. Jak…

Tort bezowy

Tort bezowy

Tort uwielbiany przez całą rodzinę. Słodki, kruchy, pyszny. Można go zrobić w wersji błyskawicznej (używając gotowych blatów bezowych) lub tradycyjnej – samodzielnie piekąc blaty. Przepis pozwala wykorzystać białka (pozostałe po wypieku ciast drożdżowych, kruchych lub produkcji domowego ajerkoniaku). Składniki: białka…

Sernik amerykański

Sernik amerykański

Sernik zaskakujący, słodko-słony, kremowy, aksamitny, biały (!) – bez brązowej skórki, inny niż serniki tradycyjne, rewelacyjny. Błyskawiczny, przygotowanie zajmuje 20 – 25 min. Odkrycie mojego brata. On uwielbia go z sosem truskawkowym, ja – bez dodatków. Przepis pochodzi z felietonu…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.