Wielkanoc na słodko

Tradycyjne ciasta wielkanocne to babki zarówno drożdżowe, ucierane, gotowane, czekoladowe, z bakaliami jak i w wersji fit czy bezglutenowej, zdobne mazurki na spodach kruchych, truflowych, waflowych, miodowych i serniki zarówno pieczone jaki i gotowane czy na zimno, a w śród nich pascha – królowa wielkanocnego stołu. Są też babeczki, baranki, wieńce wielkanocne, zajączki, wybrane ciasta z kremem, np. leśny mech – radosne, wiosenne ciasto.

Ciasta wielkanocne

Wielkanocne wianuszki drożdżowe

Wielkanocne wianuszki drożdżowe

Pyszne bułeczki zaplecione w wianuszki. Lekko słodkie, pulchne. Ze względu na fakt, że ciasto musi odpoczywać całą noc w chłodzie, można je zrobić na śniadanie (i to wczesne). Kształt ciasta można zmienić. Zamiast wianuszków upiec jeden duży wieniec drożdżowy lub…

Wielkanocne przepisy

Wielkanocne przepisy

Do Wielkanocy zostały 4 tygodnie. Moja propozycja dań Wielkanocnych? Prym oczywiście wiodą wypieki – mazurki (a zwłaszcza kajmakowy), serniki, pascha, babki, torty. Oprócz – pieczenie, sałatki, galarety, domowe wędliny. Wystarczy kliknąć na poniższe zdjęcia lub na ich miniatury w bocznej…

Pomarańczowa babka gotowana

Pomarańczowa babka gotowana

Babkę gotowaną już zamieściłam i to dokładnie rok temu (i to jest zbieg okoliczności). Przygotowałam ją tradycyjnie, czyli z wanilią i polewą czekoladową. Teraz babka gotowana w nowej odsłonie. Pomarańczowe wnętrze i polewa zmieniają smak i wygląd, ale tak jak…

Sernik pianka

Sernik pianka

Sernik tradycyjny, puszysty, delikatny. W naszej sześciostopniowej skali ma pięć punktów (pierwsze miejsce zajmuje sernik amerykański). Składniki spodu: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 125 g masła 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Składniki masy: 85 dag białego…

Sernik pomarańczowy

Sernik pomarańczowy na kruchym pomarańczowym spodzie

Rodzinka podzieliła się na wielbicieli serników puszystych, tradycyjnych i serników kremowych. Ten jest z serii nowoczesnych – kremowy, gładki, pomarańczowy, lekko słodki, idealnie płaski, no i ten kolor… Dodam jeszcze, że półkruchy, pomarańczowy spód idealnie współgra z kremową górą. Przepis…

Sernik Turka

Sernik Turka

To nie jest sernik mieszkańca Turcji, a z przepisu firmy Turek. Maślany spód, lekka, serowa góra. W sumie świetny, kremowy sernik. U mnie upieczony specjalnie na Dzień Babci i Dziadka. Sernik Turka Składniki spodu: 240 g mąki2 żółtka160 g masła80…

Tradycyjny sernik wiedeński

Tradycyjny sernik wiedeński

Sernik klasyczny – wiedeński, specjalność mamy Honoraty. Lubimy serniki: sernik amerykański, z brzoskwiniami, rosę, na zimno z galaretką i truskawkami, gotowany z czekoladą, piankę, ale zawsze wracamy do tradycyjnego sernika wiedeńskiego. Z filiżanką czarnej kawy – rarytas. Przepis z “Kuchni…

Galeria “Słodka Wielkanoc”

Galeria “Słodka Wielkanoc”

A oto i nasze słodkości wielkanocne: Pascha z kolorowymi jajkami, babka drożdżowa, babka gotowana w czekoladzie, mazurek kajmakowy, mazurek marcepanowo-różany, mazurek “makaronowy”, czyli śliwkowy oraz baranek Wielkanocny (z ciasta ucieranego z białą czekoladą). Część przepisów można znaleźć na blogu, pozostałe…

Babka pomarańczowa na białkach

Babka pomarańczowa na białkach

Zrobiłam świąteczny ajerkoniak. Wyszedł kremowy, gęsty, żółty, po prostu pyszny! Do ajerkoniaku potrzeba aż 7 żółtek i  tu pojawia się problem, co z białkami? Może babka? Moje ciasta na białkach – brudna babka (z makiem) i keks nie pasują do wiosennej aury, dlatego przeszukałam…

Najlepsza pod słońcem pascha vel wigilijka

Najlepsza pod słońcem pascha vel wigilijka

Pascha – Królowa naszego Wielkanocnego stołu, kremowa, słodka, najeżona bakaliami. Słodycz przełamuje kwaśna galaretka i brzoskwinie. Wygrała rodzinny plebiscyt na najlepsze ciasto. Zwana jest również specjałem Honoraty lub wigilijką. Ta ostatnia nazwa jest wynikiem naszych usilnych starań, by ciasto to…

Mazurek śliwkowy

Mazurek śliwkowy

Kolejny mazurek obowiązkowo pojawiający się na naszym STOLE WIELKANOCNYM – ŚLIWKOWY. Przepis znaleziony kiedyś w kulinarnej części “Magazynu – Gazety Wyborczej”. Cykl chyba nosił tytuł ” Kuchennymi drzwiami do Europy”. Mazurek śliwkowy (na pierwszym planie) i marcepanowo-różany. Na zdjęciu poniżej…

Błyskawiczna babka zaparzana

Błyskawiczna babka zaparzana

Dziś babka zaparzana znaleziona na blogu “Słodka Pasja”. Jest puszysta, a zarazem wilgotna. Błyskawiczna. Idealna na Wielkanoc, dla wszystkich zapracowanych. Ważne dla wielu osób – jest z małą ilością proszku do pieczenia. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.