Tradycyjny sernik wiedeński

Sernik klasyczny – wiedeński, specjalność mamy Honoraty.

Lubimy serniki: sernik amerykański, z brzoskwiniami, rosę, na zimno z galaretką i truskawkami, gotowany z czekoladą, piankę, ale zawsze wracamy do tradycyjnego sernika wiedeńskiego. Z filiżanką czarnej kawy – rarytas.

Przepis z „Kuchni polskiej”.

Sernik wiedeński_sernik

Składniki:

  • 1 kg twarogu (niekwaśny i niechudy)
  • 10 dag masła
  • 6 jajek
  • 40 dag cukru pudru
  • 2 łyżki kaszy manny lub mąki
  • wanilia
  • 5 dag rodzynek
  • smażona skórka pomarańczowa
  • szczypta soli

Wykonanie:

Twaróg zmielić co najmniej dwukrotnie. Masło utrzeć na pulchną masę, dodawać po jednym żółtku, puder, ser. Utrzeć starannie. Pianę ubić ze szczyptą soli, wyłożyć na masę serową z kaszą i bakaliami, delikatnie wymieszać. Przełożyć do przygotowanej foremki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180° C ok. godziny. Po upieczeniu pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Jeśli chcemy by sernik był biały, należy przykryć go, w czasie pieczenia, pergaminem.

Uwaga:

*bakalie należy obsypać mąką ziemniaczaną.

Ciasto dodaję do akcji „Serniki”.

Znajdź mnie na fb.

Inne dania z serem:

naleśniki czekoladowe ze słoneczną sałatką_naleśniki_sałatka owocowa_dania na lato  Zuccotto di panettone_ciasta z kremem_kuchnia włoska  muffinki czekoladowo-serowe_finger food_przepisy na piknik  Sernik amerykański_serniki    

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *