Kompot czereśniowy – babciny

W tym roku zimni ogrodnicy byli łaskawi, w związku z tym drzewa są „obsypane” czereśniami (co nie przekłada się na ceny).

Najlepsze z czereśni – tradycyjny kompot czereśniowy. U nas bez dodatków typu goździki, cynamon, czy wanilia. Mam zakaz. Kompoty tylko w wersji „czystej”.

Kompot czereśniowy_domowe przetwory_słodkie przetwory

Kompot czereśniowy_domowe przetwory_słodkie przetwory

Składniki:

  • 1 kg czereśni
  • 20-25 dag cukru (lub mniej, jeśli lubicie niesłodkie kompoty)
  • 1/2 l wody

Wykonanie:

Czereśnie umyć, oberwać ogonki, nie drylować. Zrobić syrop z wody i cukru. Przygotowane słoiki (procedura tu) napełnić owocami i zalać wrzącym syropem, lekko zakręcić. Włożyć słoiki do garnka wyłożonego ściereczką. Wlać gorącej wody, do połowy wysokości słoików. Pasteryzować ok. 30 min (licząc od chwili zagotowania). Wyjąć dokręcić wieczka, przewrócić do góry dnem.

Znajdź mnie na fb.

Inne dania z owocami:

naleśniki czekoladowe ze słoneczną sałatką_naleśniki_sałatka owocowa_dania na lato  Konfitura truskawkowo-jagodowa_przetwory  Konfitura truskawkowa z zielonym pieprzem_przetwory  Różowo - pianka jagodowa_mleczna galaretka z owocami_desery_dania dla dzieci

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *