W tym roku zimni ogrodnicy byli łaskawi, w związku z tym drzewa są “obsypane” czereśniami (co nie przekłada się na ceny).
Najlepsze z czereśni – tradycyjny kompot czereśniowy. U nas bez dodatków typu goździki, cynamon, czy wanilia. Mam zakaz. Kompoty tylko w wersji “czystej”.
Składniki:
- 1 kg czereśni
- 20-25 dag cukru (lub mniej, jeśli lubicie niesłodkie kompoty)
- 1/2 l wody
Wykonanie:
Czereśnie umyć, oberwać ogonki, nie drylować. Zrobić syrop z wody i cukru. Przygotowane słoiki (procedura tu) napełnić owocami i zalać wrzącym syropem, lekko zakręcić. Włożyć słoiki do garnka wyłożonego ściereczką. Wlać gorącej wody, do połowy wysokości słoików. Pasteryzować ok. 30 min (licząc od chwili zagotowania). Wyjąć dokręcić wieczka, przewrócić do góry dnem.
Znajdź mnie na fb.
Inne dania z owocami: