Mamine jagodzianki

Jagodzianki – pyszne bułeczki z fioletowym nadzieniem. Niepozorne, letnie drożdżóweczki, a tyle radości, wspomnień. Warto je piec dla zapachu w domu, dla radości domowników i swojej.

Bułeczkowym specjalistą była babcia, teraz schedę odziedziczyła mama.

mamine jagodzianki_słodkie bułki_ciasto drożdżowe

mamine jagodzianki_słodkie bułki_ciasto drożdżowe

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 4 żółtka
  • 200 ml mleka (ilość zależna od mąki)
  • 5 dag drożdży
  • 15 dag cukru
  • 10 dag masła
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • cukier do posypania (najlepiej gruby)
  • żółtko do posmarowania bułek
  • 30 -50 dag jagód
  • cukier do jagód

mamine jagodzianki_słodkie bułki_ciasto drożdżowe

Wykonanie:

Zrobić rozczyn – drożdże rozmieszać z łyżką cukru, dwiema łyżkami mąki i dwiema łyżkami mleka. Pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli na pulchną masę. Mąkę przesiać. Dodać razem z rozczynem i letnim mlekiem do masy żółtkowej. Całość wyrabiać tak długo, aż ciasto nie będzie kleiło się do naczynia i ręki. Zostawić do wyrośnięcia, a gdy podwoi swoją objętość, dodać rozpuszczone, letnie masło i ponownie ciasto wyrobić. Teraz bez zostawiania ciasta do wyrośnięcia rozwałkować je, wykrawać szklanką kółka i nakładać na każde nadzienie jagodowe, zalepiać i kształtować bułki. Kłaść na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Pozostawić do wyrośnięcia, po czym posmarować każdą roztrzepanym żółtkiem i posypać cukrem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200 °C ok. 25 min.

Mamine jagodzianki wędrują do akcji: „Jagodowo nam” oraz „W babcinym kredensie”.

Znajdź mnie na fb.

Inne drożdżowe:

 drożdżówka błyskawiczna_ciasto drożdżowe_dania błyskawiczne  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  chałka_ciasto drożdżowe  rodzynkowiec_ciasto drożdżowe z rodzynkami_przepisy na piknik

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *