Tradycyjne ciasta wielkanocne to babki zarówno drożdżowe, ucierane, gotowane, czekoladowe, z bakaliami jak i w wersji fit czy bezglutenowej, zdobne mazurki na spodach kruchych, truflowych, waflowych, miodowych i serniki zarówno pieczone jaki i gotowane czy na zimno, a w śród nich pascha – królowa wielkanocnego stołu. Są też babeczki, baranki, wieńce wielkanocne, zajączki, wybrane ciasta z kremem, np. leśny mech – radosne, wiosenne ciasto.
Ciasta wielkanocne
Babka marmurkowa siostry Anastazji
W ramach propozycji wielkanocnych – babka marmurkowa. Bardzo puszysta, waniliowa z akcentem czekoladowym. Jaka jest jeszcze? – smaczna, delikatna i[…]
Babka z migdałów i gotowanych pomarańczy
Ciasto zaskakujące i w smaku, i w wykonaniu. Dlaczego? Jednym ze składników są ugotowane w całości pomarańcze. A w smaku?[…]
Sernik czarno-biały
Delikatny, kremowy sernik z chrupiącymi ciasteczkami Oreo w środku. Ciekawa kompozycja kolorystyczna i smakowa. Wprawdzie sernik zrobiłam na swoje własne[…]
Mazurek śliwkowy II
Mazurek inny, w kształcie jajka i o zaskakującym smaku. Spód – kruchy, maślany, wypełnienie – powidła, śliwki w czekoladzie, polewa[…]
Mazurek orzechowy
Na Boże Narodzenie piekłam ciasteczka orzechowe. Zakochaliśmy się w w tych słono-słodkich maleństwach. I właśnie one są prototypem mazurka orzechowego.[…]
Babka drożdżowa z wiśniami
Babka austriacka. Składa się z kulek -knedli nadziewanych wiśniami. Obowiązkowo musi leżakować w chłodzie przez kilka godzin, najlepiej przez noc,[…]
Bułeczki zajączki wielkanocne
Drożdżowe, maślane bułeczki w kształcie zajączków wielkanocnych. Ponoć obowiązkowa ozdoba wielkanocnego stołu u naszych zachodnich sąsiadów. Na pewno będę robiła[…]
Ciasto baranek wielkanocny
Piękna i smaczna ozdoba wielkanocnego stołu . Baranek z ciasta ucieranego z dodatkiem białej czekolady wg przepisu Macieja Kuronia. Dla[…]
Babka serowo-cytrynowa
Kolejna babka dla wielbicieli ciast piaskowych. Czym różni się od innych tego typu babek? – jest mniej sucha, bardziej wilgotna[…]
Jajka czekoladowe z musem pistacjowym
Z cyklu wielkanocne zabawy kulinarne – jajka czekoladowe faszerowane delikatnym musem czekoladowo-pistacjowym. Przygotowanie musu – to pestka. Największą trudność sprawia[…]
Piaskowiec cytrynowy
Ciasto piaskowe, mocno cytrynowe, kwaskowe. Wilgotne, w odróżnieniu od innych ciast ucieranych, za sprawą syropu cytrynowego, którym jest nasączone. Dodatkowa[…]
Sernik przekładany
Sernik przekładany to ciasto z przepisów siostry Anastazji. Czekoladowy biszkopt przełożony masą serową. Ładnie wygląda i dobrze smakuje. Ale jeśli[…]