Wielkanoc na słodko

Tradycyjne ciasta wielkanocne to babki zarówno drożdżowe, ucierane, gotowane, czekoladowe, z bakaliami jak i w wersji fit czy bezglutenowej, zdobne mazurki na spodach kruchych, truflowych, waflowych, miodowych i serniki zarówno pieczone jaki i gotowane czy na zimno, a w śród nich pascha – królowa wielkanocnego stołu. Są też babeczki, baranki, wieńce wielkanocne, zajączki, wybrane ciasta z kremem, np. leśny mech – radosne, wiosenne ciasto.

Ciasta wielkanocne

babka wielkanocna marmurkowa

Babka marmurkowa siostry Anastazji

W ramach propozycji wielkanocnych – babka marmurkowa. Bardzo puszysta, waniliowa z akcentem czekoladowym. Jaka jest jeszcze? – smaczna, delikatna i[…]

Babka z migdałów i gotowanych pomarańczy

Babka z migdałów i gotowanych pomarańczy

Ciasto zaskakujące i w smaku, i w wykonaniu. Dlaczego? Jednym ze składników są ugotowane w całości pomarańcze. A w smaku?[…]

sernik oreo

Sernik czarno-biały

Delikatny, kremowy sernik z chrupiącymi ciasteczkami Oreo w środku. Ciekawa kompozycja kolorystyczna i smakowa. Wprawdzie sernik zrobiłam na swoje własne[…]

Mazurek śliwkowy II

Mazurek śliwkowy II

Mazurek inny, w kształcie jajka i o zaskakującym smaku. Spód – kruchy, maślany, wypełnienie – powidła, śliwki w czekoladzie, polewa[…]

Mazurek orzechowy

Mazurek orzechowy

Na Boże Narodzenie piekłam ciasteczka orzechowe. Zakochaliśmy się w w tych słono-słodkich maleństwach. I właśnie one są prototypem mazurka orzechowego.[…]

Babka drożdżowa z wiśniami

Babka drożdżowa z wiśniami

Babka austriacka. Składa się z kulek -knedli nadziewanych wiśniami. Obowiązkowo musi leżakować w chłodzie przez kilka godzin, najlepiej przez noc,[…]

Bułeczki zajączki wielkanocne

Bułeczki zajączki wielkanocne

Drożdżowe, maślane bułeczki w kształcie zajączków wielkanocnych. Ponoć obowiązkowa ozdoba wielkanocnego stołu u naszych zachodnich sąsiadów. Na pewno będę robiła[…]

Ciasto baranek wielkanocny

Ciasto baranek wielkanocny

Piękna i smaczna ozdoba wielkanocnego stołu . Baranek z ciasta ucieranego z dodatkiem białej czekolady wg przepisu Macieja Kuronia. Dla[…]

Babka serowo-cytrynowa

Babka serowo-cytrynowa

Kolejna babka dla wielbicieli ciast piaskowych. Czym różni się od innych tego typu babek? – jest mniej sucha, bardziej wilgotna[…]

Jajka czekoladowe z musem pistacjowym

Jajka czekoladowe z musem pistacjowym

Z cyklu wielkanocne zabawy kulinarne – jajka czekoladowe faszerowane delikatnym musem czekoladowo-pistacjowym. Przygotowanie musu – to pestka. Największą trudność sprawia[…]

Piaskowiec cytrynowy

Piaskowiec cytrynowy

Ciasto piaskowe, mocno cytrynowe, kwaskowe. Wilgotne, w odróżnieniu od innych ciast ucieranych,  za sprawą syropu cytrynowego, którym jest nasączone. Dodatkowa[…]

Sernik przekładany

Sernik przekładany

Sernik przekładany to ciasto z przepisów siostry Anastazji. Czekoladowy biszkopt przełożony masą serową. Ładnie wygląda i dobrze smakuje. Ale jeśli[…]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.