Mazurek śliwkowy II

Mazurek inny, w kształcie jajka i o zaskakującym smaku. Spód – kruchy, maślany, wypełnienie – powidła, śliwki w czekoladzie, polewa z białej czekolady. Powidła przełamują słodycz, a biała czekolada monotonię kolorystyczną. Mazurek wygląda mazurkowato, czyli radośnie i kiczowato :). Czy jest lepszy od poprzedniego mazurka śliwkowego? Nie wiem, jest inny.

Na podstawie przepisu z blogu „Gotuję, bo lubię”.

mazurek śliwkowy II_mazurek wielkanocny_ciasto kruche_Wielkanoc

mazurek śliwkowy II_mazurek wielkanocny_ciasto kruche_Wielkanoc

Składniki:

  • 17 dag mąki krupczatki
  • 5 dag cukru pudru
  • 10 dag masła
  • 1 żółtko
  • 0,5 łyżki kwaśnej śmietany

Wypełnienie:

  • 4 -5 łyżek powideł (domowe)
  • 25 dag śliwek w czekoladzie
  • 1 biała czekolada

Wykonanie:

Mąkę posiekać z masłem, dodać puder, żółtko, śmietanę i szybko zagnieść. Włożyć na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować, zrobić ozdobny rant, nakłuć powierzchnię widelcem i piec na jasny brąz w rozgrzanym do 220 °C piekarniku. Ostudzić.

Mazurek posmarować powidłami. Śliwki pokroić (na pół lub ćwiartki) ułożyć na powidłach. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią ozdobnie mazurek.

Uwaga:

*Moje ulubione śliwki w czekoladzie to te z Dobrego Miasta (Jutrzenka).

**Mąka krupczatka nie może być zbyt grubo zmielona (ciasto jest wtedy „kaszowate”).

Znajdź mnie na fb.

mazurek śliwkowy II_mazurek wielkanocny_ciasto kruche_Wielkanoc

Mazurek dodaję do akcji „Żurek czy mazurek” i „Wielkanocne smaki”. 

Inne mazurki:

mazurek śliwkowy i marcepanowo-różany_mazurki_ciasto kruche_Wielkanoc  mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc  Mazurek orzechowy_mazurek wielkancny_ciasto kruche_Wielkanoc  mazurek kajmakowy_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *