Łosoś na szpinaku z makaronem naleśnikowym

Ryby pojawiają się na naszym stole rzadko, niestety. Jakoś nie mamy szczęścia ani do świeżych (zazwyczaj tylko z nazwy), ani do mrożonych (czy raczej wody mrożonej z rybą). Inaczej jest z łososiem, który przeważnie jest smaczny i świeżych, no i lubiany przez najmłodszą część rodzinki :).

Dzisiejsze danie zrobiłam wg pomysłu Oleńki, wielkiej fanki ryb wszelakich.

łosoś na szpinaku z makaronem naleśnikowym_ryby_szpinak_dania błyskawiczne

Składniki:

  • 4 dzwonka łososia
  • 450 g mrożonego szpinaku (liście)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • pikantna oliwa lub masło do podsmażenia szpinaku (odrobina)
  • ew. 100 g fety lub śmietany
  • 6 – 8 naleśników (najlepiej pikantnych)
  • przyprawy (sól, pieprz, sok z cytryny)

Wykonanie:

Łososia osolić, oprószyć pieprzem, skropić cytryną i odstawić w chłodne miejsce. Szpinak (nie trzeba rozmrażać) wrzucić na patelnię dodać odrobinę tłuszczu i odparować wodę. Doprawić solą, pieprzem czosnkiem przeciśniętym przez praskę, można dodać pokruszoną fetę lub śmietanę.

W czasie, gdy na patelni dusi się szpinak, włączyć grill w piekarniku. Blachę piekarnikową wyłożyć folią, zostawiając wokół wyższe brzegi (w ten sposób nie pochlapie się piekarnik). Na tak przygotowaną formę położyć łososia i piec 15 – 20 minut.

Naleśniki zwinąć w rulony i pokroić w poprzek w paski. Makaron gotowy.

Upieczonego łososia położyć na szpinaku, dodać makaron naleśnikowy i surówkę.

Znajdź mnie na fb.

Łososia dodaję do akcji “Łososie do boju!”.

Inne szybkie dania:

  Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne  chili con carne_dania z wołowiny_kuchnia meksykańska_dania z fasolą  skrzydełka po chińsku_danie z drobiu_danie słono-słodkie  patelnia_dania z drobiu_gyros_przepisy na lato



 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.