Bombardino w wersji polskiej

Zima ma się wyśmienicie. Wszędzie pełno śniegu, mało tego pada nowy. Temperatura poniżej zera, wieje zimny wiatr, potęgujący uczucie chłodu, brrrr.

Na dzisiejsze chłody – bombardino – zimowy, ciepły, słodki napój z procentami. Przysmak narciarzy szusujących w Dolomitach. Chociaż…niekoniecznie. Pierwszy raz próbowałam tego trunku latem. Temperatura spadała, dramatycznie zbliżając się do zera, namiotem szarpał lodowaty wiatr. Ciepła „grzanka” to było to.

W wersji oryginalnej bombardino to mieszanka likieru vov (na bazie jajek i białego wina marsala), brandy z czapką z bitej śmietany. Moja wersja to domowy ajerkoniak, rum i bita śmietana.

bombardino_grzaniec_ajerkoniak na ciepło_kuchnia włoska

bombardino_grzaniec_ajerkoniak na ciepło_kuchnia włoska

Składniki na jedną porcję:

  • 120 ml ajerkoniaku
  • 40 ml rumu
  • 20 ml brandy
  • łyżka bitej śmietany
  • odrobina startej czekolady

Wykonanie:

Ajerkoniak, rum, brandy połączyć. Mieszankę mocno podgrzać, cały czas mieszając i uważając by napój nie zważył się. Przelać do szklaneczki, przykryć śmietaną i oprószyć startą czekoladą.

Znajdź mnie na fb.

bombardino_grzaniec_ajerkoniak na ciepło_kuchnia włoska

Inne napoje z procentami:

Krem kawowy_domowy likier kawowy_przepisy na babski wieczór  Kukułeczka_domowy likier_przepisy na babski wieczór  ajerkoniak_likier jajeczny_przepisy na babski wieczór  glogg_grzane wino_kuchnia szwecka

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *